Faten Kanaan - A Mythology of Circles [2020]

Faten Kanaan
A Mythology of Circles
Fire Records / 2020
8.5
8

Nemačka eksprimentalna kompozitorka, poreklom sa Bliskog Istoka, Faten Kanaan, prepoznatljiva je po ekspresivnim kinematičko-soničnim strukturama, koje kreira na sintisajzeru, bez upotrebe sekvencera ili sеmplera. Od svog preseljenja u Brooklyn, sredinom 2000tih, postaje deo lokalne underground elektronske scene, da bi sa snimanjem otpočela tek deset godina kasnije, beležeći impresivne setove kao što su The Botanist & the Archaeologist, Pleiade Hex 6 i Foxes.

A Mythology of Circles, njen prvi album za UK indie izdavačku kuću Fire Records, istražuje ciklična ponavljanja u prirodi i vremenu, kao i alegorije povezane s njima. Naslovi pesama ukazuju da je spektar pojmova koje obuhvata širok, od uskrsnuća feniksa, astroloških sazvežđa, preko reka i vetrova do kontinenata na planetama Sunčevog sistema, nazvanih po boginjama. Kosmološki mitovi i mistika starog kontinenta ovde igraju ključnu ulogu, a neke od ovih simboličnih priča i personifikacija i danas odzvanjaju jer ilustruju nešto što je u našem kolektivnom duhu.

Kanaan konstruiše kompleksnu zvučnu strukturu od trinaest cikličnih kompozicija, koje deluju i eterično i uzemljeno. Harmonija i kontrapunkt sastavljeni su intuitivno i tretirani kao narativni alati - sa zvukom, tišinom i rezultirajućim mističnim odnosom između nota, korištenih poput gestikulacija za pripovijedanje priče bez riječi. Album je podeljen na dve strane, "dusk to evening" i "underworld/dream-state", da bi se na njihovom diverzitetu gradila pripovest. Dok prvu stranu karakteriše osećaj duhovnog uzdizanja i blistavih transcedencija, druga nosi mračnije sentimente i poniranje u bezdušne dubine.

Sve deonice su odsvirane u realnom vremenu, nisu loopovane niti sekvencirane - što omogućava suptilnim promenama da se odvijaju. Korišćenje VST semplovanih horskih glasova na ovom albumu oličava nesretno stanje tehnološkog ubrzanja i želju za povratak ranjivom ljudskom glasu. Omot albuma takođe istražuje složeni odnos s tehnologijom: kip dolazi iz niza digitalnih replika, vraćajući se u svojoj posljednjoj fazi intimnijem i ručnijem osećaju.

A Mythology of Circles je upečatljiv i slojevit album, kome je potrebno vreme da se razvije, kako bi naterao slušaoca da iskorači iz mehaničke svakodnevice. On je podsećanje na poštovanje prirode bez potrebe da je svladate. Iz domena vanvremenskog kolektivnog nesvesnog preliva se u nešto efemerno i lično, da bi koji trenutak kasnije razmenjivao udarce sa Bogovima. Zvučni roman odaslat u beskonačnost svemira.