Grant Lee Phillips - Lightning, Show Us Your Stuff [2020]

Grant Lee Phillips
Lightning, Show Us Your Stuff
Yep Yep Records / 2020
8.1
8

Iza Grant Lee Phillipsa već su tri decenije veoma plodne karijere. Prva dva albuma objavio je sa svojim prvim bendom Shiva Burlesque, zatim četri sa fantastičnim ali veoma potcenjenim bendom Grant Lee Buffalo, među kojima je i antlogijski „Fuzzy“, a zatim od 2000. godine i 10 solo albuma.

Phillips je tokom svih ovih godina uspeo da održi prilično konstantan i visok kvalitet svojih albuma, tako da i njegov deseti album „Lightning, Show Us Your Stuff“ u potpunosti kvalitetom odgovara njegovom standardu i dosadašnjem muzičkom opusu.

Dok je prethodni album „Widdeshins“ nastao kao bunt na novonastalu političku situaciju i Donalda Trumpa kao predsednika, ovaj album je mirniji intimniji, i dolazi od umetnika koji je prihvatio sadašnjost ali se nije pomirio sa njom. I dalje je ljut i nezadovoljan, ali sa mnogo manje besa, i svojim stihovima i muzikom upire prstom u sve loše stvari, jer to je najbolji način borbe jednog muzičara.

Album „Lightning, Show Us Your Stuff“ snimljen je u Los Anđelesu, koji je u poslednjih nekoliko godina postao drugi Phillipsov dom, pored onog primarnog u Nešvilu. Sa snimanje albuma Phillips je okupio veoma iskustnu i kvalitetnu ekipu studijskih muzičara, bubnjara Jay Bellerose-a, basisiskinju Jennifer Condos, pedal steel gitaristu Erica Heywooda i trubača i hornistu Danny T. Levina koji je radio duvačke  aranžmane.

Pored Phillipovog baršunastog tenora, još jedan od autentičnih momenata su njegovi emotivni stihovi. Phillips je zbog svog empatijskog pristupa  pre svega izuzetan hroničar ljudskih sudbina i emocija. On na veoma snažan i živopisan način uspeva svojom muzikom i stihovovima, slušaocu prenese, ne samo svoja već i emotivna stanja ljudi iz svojih okruženja. Tako „Straight to the Ground“ prenosi unuštrašnju borbu osobe koja zna da mora da mora da ostavi sve za sobom i ode iz svoj malog, rodnog grada.