Pick It Up! - Ska in the '90s [2019]

Pick It Up! - Ska in the '90s
Popmotion Pictures
Režija: 
Taylor Morden
Scenario: 
Heather Augustyn
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Dokumentarni film Pick It Up! - Ska in the '90s, autora Tejlora Mordena (Taylor Morden), podseća nas na impakt zanimljivog muzičkog žanra na industriju devedesetih godina, odnosno na tzv. treći ska talas koji je mahom zapljusnuo američko tle.

Film počinje podsećanjem na kultni sastav Operation Ivy, koji je inicijalno krajem osamdesetih započeo sagu ili buđenje žanra, koji je svoj prethdoni pik imao kroz 2 Tone fenomen u Engleskoj, zahvaljujući bendovima kao što su The Specials i Madness.

Ska je u širim krugovima sagedavana kao derivat između rege i pank muzike, ali iako su njegovi koreni nepobitno sa Jamajke, igrački karakter muzike je nešto što je imalo potencijal da privuče šire društvene slojeve, jer anarhija ili mehlanholija nisu bili u ideološkim okvirima izvođača ska muzike, pa su svi preduslovi za mejnstrim proboj bili tu... međutim, ispostaviće se da to neće bti dovoljno, jer je fenomen pop muzike i lakih nota prosto zbrisao sve pred sobom sa pojavom interneta i jačanjem globalnih korporacija.

Ipak, ska je zasijao u jednom trenutku i na prečac su bendovi kao što su The Mighty Mighty Bosstones, Reel Big Fish, Fishbone, Rancid, Goldfinger, The Toasters, No Doubt, osvojili top liste, MTV i radio stanice.

Pick It Up! - Ska in the '90s pokriva skro pa apsolutno sve segmente i delove treće revolucije ska muzike i ide čak do sistnih detalja po kojima su neki uspeli i potpisali ugovore sa velikim diskografskim kućama, dok su neki zauvek ostali marginalizovani u andergraund svetu prodaje nosača zvukova, što je neminovno dovelo do sitnih čarki i zavisti, pa se krenulo otvoreno polemisati ko je ska, a ko nije ostao veran pravcu i ideji.

Film daje mnogo odgovora i drži pažnju, međutim, nekako je 2 sata trajanja previše za žanr i bendove koji danas praktično vrlo malo znače mlađim generacijama, te se s te strane postavlja otvoreno pitanje da li je ovaj film eye opener za mlade ili samo još jedno podsećanja za one nešto malo starije i nostalgične? Odgovor je uvek negde između.