Normal People [2020]

Normal People
Element Pictures, British Broadcasting Corporation (BBC), Hulu Originals / 2020
Režija: 
Lenny Abrahamson, Hettie Macdonald
Scenario: 
Alice Birch, Mark O'Rowe, Sally Rooney
Zemlja proizvodnje: 
Ireland, UK, USA
Jezik: 
English
10
10

Uopće nisam mogao ni zamisliti da će ova serija o kompleksnoj vezi dvoje mladih iz Irske biti možda i najbolja serija koju sam imao priliku gledati ove godine. Inače sadržaje koji se opisuju kao romantične drame najčešće izbjegavam jer se užasavam sladunjavosti, patetike i melodrame koja obično ide uz takve filmove i serije. Vjerojatno sam se pribojavao da je i Normal People jedna od sličnih bljutavih serija na tragu sličnih američkih budalaština pa sam je zato i zaobišao kad se pojavila krajem travnja 2020. godine. No, nekoliko ljudi skrenulo mi je pozornost na Normal People, ja sam odlučio začepiti nos, zaobići predrasude koje sam u startu imao i konačno počeo gledati ovu seriju koja se sastoji od 12 epizoda od pola sata. I onda je pogledao praktički u jednom šusu.

"Normal People" je serija koja se ističe nevjerojatno originalnom pristupu obradi ove teme i ne sjećam se kada je dvoje glavnih protagonista u nekom sličnom sadržaju bilo zaokruženo kao sada. Dok sadržaji koji se obično karakteriziraju kao romantične drame (posebno američki) o tinejdžerskim vezama vrište od površnosti, često i gluposti, kreatori ove serije zaista su zaronili u dubinu i napravili kompleksnu priču o sve samo ne običnom odnosu dvoje mladih koja će se rastegnuti od njihovih srednjoškolskih dana pa do završnih godina studija. Snimljena je ova mini-serija (nadam se da nikome nikada neće pasti napamet ići snimati drugu sezonu i oskrnaviti ovo remek-djelo) prema istoimenom romanu Sally Rooney, koja je skupa s Alice Birch (Lady Macbeth) napisala i scenarij. Po šest epizoda režirali su Lenny Abrahamson (Room) i iskusna televizijska i kazališna redateljica Hettie Macdonald.

No, ono što posebno fascinira ovdje su nevjerojatne izvedbe dvoje mladih glumaca koje nikad prije nisam vidio niti u jednom filmu ili seriji, Daisy Edgar - Jones i Paula Mescala. Oni su Marianne Sheridan i Connell Waldron, koje upoznajemo kao učenike završnog razreda gimnazije u irskom gradiću Sligu. Dok je Connell popularan sportaš, ali izvrstan učenik, Marianne je školska čudakinja koja je stalno sama i nema prijatelja, no također je najbolja učenica u školi. Ona je iznimno bistra, ali asocijalna i pomalo prgava djevojka koja ne ostaje dužna nikome tko je zafrkava, dok je Connell jedan od onih šutljivih tipova koji se ne voli isticati i koji ne voli iznositi svoje mišljenje. Marianne dolazi iz bogate obitelji, no njezina mama je uopće ne doživljava, a brat je maltretira, dok Connell živi puno skromnije, sa samohranom majkom koja je ujedno i spremačica u kući Mariannine obitelji.

Pomalo iznenađujuće upustit će se oni u vezu koja će biti tajna zato što Connell kao da se srami Marianne i ne želi da bilo tko sazna da se oni viđaju. I dok će se potajno sastajati gotovo svakog dana, u školi će se Connell praviti da je ne poznaje i ostajat će tih čak i u trenucima kad će je njegovi kolege maltretirati. Bit će to sve samo ne zdrava i normala veza i svojim kukavičkim ponašanjem će tvrdoglavi Connell povrijediti Marianne, a kad shvati da je zapravo voli, bit će kasno. No, srećom pa dolazi vrijeme fakulteta i oni će se ponovno susresti u Dublinu i pratit ćemo njihov odnos pun uspona i padova kroz sljedećih nekoliko godina. Činit će se da oni ne mogu jedno bez drugog, a stalno će jedno drugome nanositi bol i zbog nekih glupih razloga i tvrdoglavosti se udaljavati. Na fakultetu će se potpuno i promijeniti okolnosti jer se povučeni Connell tamo baš i neće najbolje uklopiti i on će postati svojevrsni autsajder, dok će inteligentna Marianne ondje zablistati.

Bila je cijela ova intimna priča o (ne)normalnim mladim ljudima nevjerojatno uvjerljiva i realna, često tužna i prepuna emocija. Naravno da će se s godinama i oni mijenjati i sve ono što su doživjeli počet će se odražavati na njihove karaktere i osobnosti, no jedno drugom ostat će vječna opsesija. Od početka je jasno da oni žele biti jedno s drugim, no vrijeme će ponekad biti dobar saveznik, ponekad ne jer pokušavat će oni ostvariti veze i s drugim ljudima, no jednostavno neće ići. Bila je "Normal People" jedna od onih serija koja te potpuno obuzme, potpuno beskompromisna i provokativna nabijena erotikom, često i eksplicitnim scenama seksa, koja niti u jednom trenutku ne djeluje isprazno i površno, već samo zadire dublje i dublje u psihu i karaktere glavnih likova. 

Recenzija je originalno objavljena na blogu GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka