Voyagers [2021]

Voyagers
AGC Studios, Fibonacci Films, Freecs Films
Režija: 
Neil Burger
Scenario: 
Neil Burger
Zemlja proizvodnje: 
USA | Czech Republic | Romania | UK
Jezik: 
English
5.5
5

Voyagers je još jedan u nizu filmova željnih da kažu više nego što im je suđeno i da od pristojne premise pređu na narativne tesnace, samo kako bi se dodvorili što širem auditorijumu.

Istorijat Sci-fi drama prepun je ostvarenja, koja su korespondirala između metafizike, surealnosti i filozofije, gde je sam seting izolovanosti u svemiru nametao tematiku egzistencijalne teskobe i razmišljanja daleko od komformističke matrice dokoličarenja na planeti Zemlji... nameću se Stalker, Blade Runner i 2001: A Space Odissey, kao vrhunska ostvarenja sedme umetnosti.

Sa druge strane akcioni filmovi kao Alien i Star Wars nametnuli su jedan narativni obrazac, koji je beslovesno kopiran, mahom bezuspešno.

Voyagers Nila Burgera (Neil Burger) je jedna Lord of the Flies kopija u svemiru, gde gomila tinejdžera, nakon što nesrećnim okolnostima ostaje bez vođe puta, biva osuđena na buđenje zla i formiranje tupoumnih hordi, sve u želji da pojedinci animalističkom tendencijom ostvare dominaciju u krdu, nakon što adrenalin prirodno počne da izbija iz njihovih tela.

Ovako sažeto Burgerova drama nudi fin zaplet, međutim, problem se javlja nakon što se početna, filozosko-istraživačka premisa, zagadi akcijom, dodatno začinjenom ispraznim dijalozima i predvidljivim narativim rešenjima, što za rezultat ima film čije dejstvo prestaje čim napustite bioskopsku salu i bacite svoje žilave kokice u korpu, zajedno sa sećanjima na ono što ste na velikom platnu gledali.

Preporuka