Teke::Teke - Shirushi [2021]

Teke::Teke
Shirushi
Kill Rock Stars / 2021
8.8
9

Rock i pop muzika su fenomen koji u čitavom svetu govori istim jezikom i ne poznaje granice... dobro većinu granica, jer na žalost i dalje postoje tamni vilajeti ovog sveta u kome možete izbgubiti slobodu pa  čak i život zbog slušanja muzike koja dolazi van granica izvesnih prćija.

Obogatiti rock i pop  muzičke žanrove uticajem različitih kultura i ideja ali taman toliko da ne izgubi taj globalno prepoznatljivi  muzički izraz je već vrsta umetnosti, i japansko – kanadski bend Teke::Teke to rade zaista dobro.

Bend je nastao kao kratkotrajni muzički projekat gitarsite Serge Nakauchi Pelletier –a, bubnjara Ian-a Lettre-a i horniste Etienne Lebel –a koji je trebao odati počast uticajnom japanskom gitaristi Takeshi Terauchiju. Terauchi je jedan od heroja eleki muzike, zanimljivog rock n roll stila koji je nastao 50ih i 60ih godina u Japanu i narastao do granica muzičkog fenomena. Eleki je stil nastao kombinovanjem uticaja psihodeličnog i surf rocka 50ih i 60ih i japanske tradicionalne muzike.

Vrlo brzo su pomenuta trojka iz Montreala shvatila da mogu i mnogo više pa su im se pridružili gitarista Hidetaka Yoneyama, basista Mishka Stein, multi instrumentalistkinja Yuki Isami i performans umetnica Maya Kuroki i krenuli da stvaraju svoju muziku što je dovelo od izetnog debi albuma „Shirushi“.

Muzika ovog benda može se opisati  kao neverovatan koktel psihodeličnog i surf rocka, japanskih muzičkih stilova eleki i enke, indie rocka, shoegazea, art rocka, džeza, filmske muzike, japanske tradicionalne muzike i svega ostalog što je ove talentovane ljude inspirisalo. 

Lagani i pritajeni uvod u album i pesmu „Kala Kala“ donosi egzotične gitare i već dovoljan da vam zaintrigira maštu pre nego vas u vrtlog albuma „Shirushi“  uvuku  prvi zvuci  japanske flaute koja leprša iznad psihodeličnih rock deonica i dinamične ritam sekcije. Dodajte autentični vokal Maye Kuroki, koja iskljčivo peva na japanskom i  odlični trombon Etienne Lebel –a i već u prvoj pesmi imamo sve sastavne elemente muzike ovog benda.