The Crime of the Century [2021]

The Crime of the Century
HBO Documentary Films, Jigsaw Productions, Storied Media Group / 2021
Režija: 
Alex Gibney
Scenario: 
Alex Gibney
Zemlja proizvodnje: 
U.S.A.
Jezik: 
English
9
9

Neumorni i hipeproduktivni američki dokumentarist Alex Gibney nastavlja sa svojim istraživačkim timom snimati filmove koji se bave nekim važnim društvenim temama. Ovaj puta Gibney i njegova ekipa usredotočili su se na problematiku ovisnosti i to ovisnostima o opioidima odnosno lijekovima na bazi opijuma koji se u Americi izdaju na recepte. Odmah u uvodu Gibney nas suočava sa zastrašujućim podatkom da je u posljednjih 20 godina oko pola milijuna Amerikanaca umrlo od predoziranja. I to ne predoziranja heroinom, kokainom, crackom, crystal methom ili nekim ilegalnim drogama, već lijekovima koji se bez problema mogu nabaviti u svakoj ljekarni. Kao i obično, Gibney i njegov tim do u detalja su istražili i razradili priču koja se sastoji od dvije epizode i dokazi koji ćemo ovdje vidjeti zaista su užasavajući.

Nudi tu Gibney pregršt dokaza kako su najveći dileri drogom u Americi zapravo velike farmaceutske kompanije koje povremeno i plate koju stotinu milijuna dolara kazne zbog kršenja zakona. No, što je to u usporedbi s milijardama i milijardama koje zarađuju. I u prijašnjim istraživačkim dokumentarcima Gibney je razotkrivao razne malverzacije i bavio se mnogim kontroverznim temama iz američke pa i svjetske svakodnevice, a ovaj puta ćemo do u detalja razrađeno i obrazloženo saznati kako su ti korporativni dileri stvorili pravo čudovište odnosno legalne verzije heroina. Baš kao i svaka slična priča i "The Crime of the Century" je u svojoj srži zapravo priča o bolesnoj pohlepi i načinima na koji su određene velike farmaceutske kompanije koje se bave proizvodnjom lijekova protiv bolova kao što je Oxycontin izlobirale da ono što rade bude s prave strane zakona.

Dok meksičke i kolumbijske kartele koji Ameriku snabdijevamo obično percipiramo kao hladnokrvne ubojice, manijake i sadiste, Gibney kao da se pita koja je zapravo razlika između njih i ovih "dilera u odijelima". Priča tu zapravo kreće s time kako su određene kompanije uspjele proizvesti lijek protiv bolova na bazi opijuma i kako se kasnije sve razvijalo. Kako su se nezamislivi novci ulagali u agresivni marketing, u lobiranja, u potkupljivanja i kako se u ime profita tim brzo adiktivnim lijekovima ciljaju točno određeni dijelovi zajednice. Vidimo kako se potkupljuju liječnici da propisuju što je više moguće tih lijekova i kad treba i kad ne treba, kako posrednici od kojih će mnogi kao zviždači o svojim aktivnostima prozboriti u ovoj seriji, svjesno obmanjuju sve oko sebe i zanima ih isključivo vlastita zarada.

Još jedna je u nizu ovo razotkrivajućih priča o odvratnoj pohlepi i nezamislivom cinizmu i pokvarenosti koji pokreću današnji svijet. Naoružan brojnim insajderskim informacijama o svim tim kompanijama, privatnim korespondencijama između vlasnika i direktora tih tvrtki, svjedočanstvima ljudi koji su sudjelovali u tom lancu, Gibney donosi brutalnu dokumentarnu priču koja funkcionira uzbudljivije od bilo kojeg trilera. Sjajno je on to i naracijski posložio i bez obzira što sveukupno "The Crime of the Century" traje gotovo četiri sata, priča je to koja se gleda u jednom dahu. Na jednostavan način prijemčiv širokoj publici, uspjeva se od početka do kraja obrazložiti kako cijeli taj mehanizam radi. Od čega se zapravo rade ti lijekovi, kako se i na koji na čin prodaju, kako se nadmudruje i zaobilazi Agencija za lijekove pa i Kongres i kako se pokušavaju potkupiti svi oni koji im se nađu na putu. Ovaj dokumentarac napravljen je u suradnji s Washington Postom i očito je da se na ovoj priči radilo godinama te je okupljen tu zaista velik broj relevantnih sugovornika spremnih iznijeti sve ono što znaju. Bio je "The Crime of the Century" jedna od onih važnih priča nakon koje se vjerojatno neće dogoditi apsolutno ništa, no ovo je jedan od onih sadržaja koji bar malo pomažu da shvatimo kako funkcionira svijet koji nas okružuje.  

Recenzija je originalno objavljena na blogu GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka

share