Lupin [2021]

Lupin
Netflix
Režija: 
George Kay
Scenario: 
George Kay
Zemlja proizvodnje: 
France
Jezik: 
French
7.0
7

Moderna adaptacija priče o lopovu džentlmenu i majstoru prerušavanja Arsenu Lupinu, novi je serijal Netlfixove produkcije, pre svega namenjen mlađoj populaciji i publici željnoj klasičnih kriminalističkih zapleta.

Arsen Lupin se krije iza fasade Asana Diopa, sina francuskog doseljenika iz Senegala, koji vođen željom za osvetom upada u niz neverovatnih situacija u potrazi za delićima sudbine svog pokojnig oca preminulog u zatvoru, nakon što je nepravedno bio optužen za krađu ogrlice iz doma stare buržujske pariske porodice.

I upravo tom scenom krađe kraljičine ogrlice, ali sa aukcije u čuvenom Luvru, počinje uvod u ovaj simpatičan serijal kojim dominira harizmatični Omar Sy, lopov skriven iza fasade kompjuterskog genija, kojeg vendeta već na samom početku fiskira na tajkuna i manipulatora, izvesnog Pelegrinija, kod kojeg su Diopovi službovali.

Iako autori već na samom početku otkrivaju zlikovca bilo je potrebno dosta vremena za konačni obračun Diopa i Pelegrinija, te se stiče utisak da je moglo biti prečica i skraćenica, bez suvišnih premotavanja u prošlost, i sve to ako stavimo po strani poprilično neverovatne fabularne zaplete i rasplete.

Lupin i kreativni tim iza serijala nemaju ambiciju za ozbiljnijim karakternim studijama, niti za dodatnim objašnjenjima već prilično famoznih junakovih izvlačenja iz nevolja i svako opravdanje se može svesti pod Arsenovu masku nedodirljivosti ili proste sreće da se kao mačka uvek dočeka na noge.

Ta činjenica može biti tegoba za potentniji utisak, ali šmek glavnog protagoniste i šarm pariskih ulica i enterijera takođe mogu biti udica na koju se ljubitelji krimi serija mogu upecati.