Bajocero [2021]

Bajocero
Netflix / 2021
Režija: 
Lluís Quílez
Scenario: 
Fernando Navarro, Lluís Quílez
Zemlja proizvodnje: 
Španija
Jezik: 
Španski

Dobra akcija sa mračnom podlogom, gde se u osnovi revalorizuje naše shvatanje Dobra i Zla, čini „Ispod nule“ (Bajocero, 2021) filmom koji drži reputaciju uzbudljivim španskim trilerima, na čiji kvalitet smo već navikli.

Od reditelja Luisa Kilesa, tvorca kratkih filmova sa snažnom dramskom i postapokaliptičnom notom –  „Graffiti“ (2015), „72%“ (2017) – ove godine stiže nešto komercijalnije ostvarenje u vidu tzv. policijskog trilera. Pored toga što okuplja sjajnu glumačku ekipu, „Ispod nule“ dobro funkcioniše, čvrsto se uklapajući u žanr, tako da pruža upravo ono što od njega i očekujete, a to je napetih sat i četrdeset minuta.

Havijer Gutijeres, dobitnik nagrade Goja za najboljeg glumca u drami „El autor“ (2017) našao se u glavnoj ulozi policajca koji igra po pravilima, ali na svakom koraku nailazi na netrpeljivost sredine. Takođe, tu je sjajni Luis Kaljeho (serija El barco, 2011-13, Tarde para la ira, 2016) koji i u ovakav kontekst uspešno unosi dozu humora, zatim Kara Elahalde (Mientras dure la guerra, 2019), ali i odlični glimci u sporednim ulogama, koji bez problema dele ekran sa pomenutom trojicom.
 

Neljubazni sugrađani i neljubazni službenici dočekuju Martina Salasa (Gutijeres) na njegovom novom radnom mestu. Već u prvim kadrovima, snažan pljusak i probušena guma, govore nam da će tog dana nešto poći naopako. Potom, zaleđeni, magloviti predeo kroz koji se obavlja transfer ozloglašenih osuđenika na drugu lokaciju, gradi atmosferu neizvesnosti. Ubrzo dolazi i do kulminacije – misteriozni kidnaper preuzima kontrolu nad vozilom i od tog momenta putnici, do maločas na suprotnim stranama, bivaju prinuđeni na solidarnost i saradnju u borbi za opstanak. Ali ovo je samo jedan od nivoa na kojima se Kiles i scenarista Fernando Navaro poigravaju našim poimanjem dobrih i loših momaka.

Ko je čovek što im je sudbinu uzeo u svoje ruke i koja je njegova bitka, otkriva nam se korak po korak. Da li uzimanje pravde u svoje ruke može biti opravdano, postavlja se (po ko zna koji put u ovakvoj vrsti filma) i prepušta nama da ocenimo. Dakle, centralni motivi ne mogu da se pohvale inovativnošću, no ipak, pokazuje se da ih i dalje vredi razmatrati. Ne preza se ni od krvavih, prilično eksplicitnih scena nasilja, doduše sa merom tako da, srećom, one nisu same sebi cilj.

Preporuka