Annette [2021]

Annette
Amazon Prime / 2021
Režija: 
Leos Carax
Scenario: 
Ron Mael, Russell Mael
Zemlja proizvodnje: 
France / Belgium / Germany / United States
Jezik: 
Engleski
7.0
7

Posle godinu dana odsustva izazvanog pandemijom, filmski festival u Kanu otvoren je ove godine u velikom stilu s jednim od najiščekivanijih filmova ove godine, "Annette", film francuskog reditelja, scenariste i glumca Leosa Karaksa (Leos Carax). "Annette" je film koji je ispunjen ludo neobičnim stvarima i njegov prvi film na engleskom jeziku. Karaks je snimio samo šest filmova u karijeri koja se proteže skoro 40 godina unazad, ali kada napravite čuda poput "Les amants du Pont-Neuf" (1991) i "Holy Motors" (2012) koji je takođe prikazan u Kanu, to je onda i više nego prihvatljiv učinak.

Da bi neko stvorio film kao što je "Annette", prvi uslov je da mora biti malo opičen u glavu, a reditelj Leos Karaks je i više nego opičen, u pozitivnom smislu naravno. Takođe, samo dobra ideja nije dovoljna. Karaks ima znanje, toga mu ne manjka svakako, iskusan je i vešt reditelj, ali ume malo da pretera. Ipak, "Annette" je film koji je, ako ništa drugo, onda bar originalan. Nema mu sličnog, ali je pitanje kako će publika reagovati na takav film, i kako će to sve prihvatiti. Jedni bi ga mogli odmah svrstati u jedan od filmova godine, dok bi ga drugi mogli lako odbaciti u startu. Karaks je toga svestan, ali se drži svog plana pa "kud puklo da puklo". Ne brine se o tome šta je ili nije veštačko. Ono što ga jedino zanima je da njegovu ideju iznese na ekran. Ovo je film u kojem se dešavaju čudne, lude i neobjašnjive stvari, toliko lude, da nećete verovati šta vidite svojim očima.

Film "Annette" je ekscentrična mešavina pozorišta, muzike, komedije, opere, sve zajedno satkano tako da bi stvorilo uvrnutu priču o pohlepi i egu. "Annette" podiže termin „bizarno“ na sasvim novi nivo. Ovo je mjuzikl sa natprirodnim elementima koji će vas oraspoložiti, nasmejati i naterati da se zapitate da li ste videli nešto slično. Ako mislite da znate dobro mjuzikle, razmislite ponovo nakon ovog filma.

Ne postoji žanr koji više zavisi od gledaoca od mjuzikla. Od trenutka kada uđete u sobu i sednete, potpisujete sporazum kojim se moraju prihvatiti pravila igre. Mjuzikl je žanr u kojem se morate prepustiti strastima njegovih protagonista. Takođe je jedan od žanrova koji najbolje izgleda na ekranu. Mjuzikl je poželjno gledati, naravno, na velikom platnu, u mračnoj sobi. Na ceremoniji filma. Dakle, postoji opravdan razlog i sve činjenice koje ukazuju na to da je "Annette" film rođen da otvori tako veliki filmski festival kao što je festival u Kanu. Karaks koristi tu svečanu priliku i spaja svoju gigantsku maštu s ljudskim emocijama, a publici ostaje osećaj istinske kinematografske magije.

Radnja filma vodi nas u Los Anđeles i svet glamura, gde je Henri (Adam Drajver) sa frizurom nalik Tarzanu kontroverzni stand-up komičar koji je uspeo da skupi grupu obožavalaca koji ga gledaju bukvalno kao boga, a scenski nadimak mu je „Majmun Božji“ - on se priprema za svaki svoj nastup poput boksera koji se zagreva, odbacujući ogrtač i zamahujući mikrofonom poput oružja, no daleko od toga da je uvek uspešan na sceni u tome što radi, čak nije ni smešan i često ulazi u verbalni rat sa svojom publikom. S druge strane, naša druga zvezda je En (Marion Kotijar), genijalna operska pevačica, obožavana i kojoj se svi dive zbog njene gracioznosti i lepote. Njih dvoje vrlo brzo nakon susreta, kao što se i očekivalo, započinju vezu, zatim na svet stiže njihova ćerka Anet (doslovno, lutka čudnog izgleda koja će verovatno zbuniti neke gledaoce). U centru pažnje, ili bar na papiru, oni su savršen par, zdravi, srećni i glamurozni. Rođenje njihovog prvog deteta, Anet, je nešto što menja celu priču za oba roditelja. Anet je blagoslovena (ili prokleta) magičnim odraslim pevačkim glasom, a Henri upravljanje čudesnim talentima svog deteta vidi kao priliku da izbegne suočavanje s padom u svojoj karijeri. Ali njegovo nekontrolisano ludilo ga vodi na put uništavanja svega oko sebe pa čak i samoga sebe. Na neki način, Anet je rođena zvezda. Reći više od toga, značilo bi pokvariti film, ali u svim svojim neobjašnjivim stvarima, ponekad košmarnim, ponekad poetičnim, priča "Annette" vrlo je direktna: to je tragična ljubavna priča i podsetnik da slava uvek krije svoju mračnu stranu.

Preporuka