Cloakroom - Dissolution Wave [2022]

Cloakroom
Dissolution Wave
Relapse Records / 2022
8.5
8

Cloakroom je trojka koja dolazi iz severozapadne Indijane. Postoje od 2012.godine i bend čine osnivači Doyle Martin (vokal/gitara) i Bobby Marcos (bas), dok se bubnjar Tim Remis pridružio bendu 2019. godine. Sva trojica imaju iza sebe dugogodišnje iskustvo sviranja u lokalnim bendovima, koji su  naginjali emo, indie i alternativnom rocku.

Bend je pre ovogodišnjeg „Dissolution Wave“ objavio dva veoma dobra albuma „Further Out“ (2015) i „Time Well“ (2017).

Dissolution Wave“ je konceptualni album, što je prilično hrabar poduhvat u muzičkim žanrovima koji se prepliću u zvuku ovog benda. Ima tu shogaze-a, grudge-a, indie rock-a, alternativnog rocka, pa i space i stoner rock-a, a Cloakroom su vešto sve to uklopili i stvorili prepoznatljiv zvuk benda. Narativ albuma možemo opisati kao post apokalištični, space western u Sunčevom sistemu, i na Zemlji gde je nakon neimenovane katarofe svet ostao bez umetnosti i filozofije .

Doyle Martin je svojim stihovima i vokalom u ulozi rudara na asteroidima, koji u slobodno vreme stvara muziku. Muzika pak, ona najbolja, prodire do zemljinog jezgra i napaja ga energijom, koja je potrebna za rotaciju a samim tim i život na zemlji. Veoma zanimljiv i apstraktan koncept dostojan samog vrha naučne fanstatike.

Već od samog početka pesma „Lost Meaning“ usisava vas u muzički svet ovog albuma žestokim, mračnim rifovima i sanjivim vokalom Martina, savršeno balansirajući shoegaze i stoner elementima, uz uvek prisutan eterični ton, koji daju kako melodije, tako i tekstura gitarskog zvuka.

Naslovna „Dissolution Wave“ je znatno mirnija, gitara sanjivim arpeđom i melodijom, donosi neodoljivu atmosferu space rocka, koju prati čvrsta ritam sekcija, koja tokom celog albuma čini stameni temelj sveukupne žestine i snage koja se preliva iz pesama ovog albuma.

„A Force at Play“ sa čistom gitarom i sunčanom melodijom na klavijaturi,  je veoma svetla, harmonična, melanholična pop pesma.  „Dottie-back Thrush“ je poigravanje tihih i bučnih dihotomija sa gitarskim elementima, koji variraju od shoegazea do post rocka.

Preporuka

share