All My Friends Hate Me [2021]

All My Friends Hate Me
BFI / 2021
Režija: 
Andrew Gaynord
Scenario: 
Tom Palmer, Tom Stourton
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
Engleski
6.5
6

Ako smo se nečeg mogli nagledati zadnjih godina, to su filmovi o raznim reunionima u kojima se okupljaju stari prijatelji i ta se druženja pretvaraju u potpunu katastrofu. Sličnim putem poći će i ova britanska kombinacija crnohumorne satire i psihološkog trilera više nego horora koju je režirao Andrew Gaynord. Jedan od scenarista, Tom Stourton i odglumio je glavnog protagonista Petea kojem je nekadašnja ekipa s fakulteta organizirala proslavu 31. rođendana. Vratio se Pete upravo s volontiranja u izbjegličkom kampu, a dan poslije na tipično britansko provincijsko imanje s vilom stići će i njegova zaručnica Sonia kako bi upoznala njegovo staro društvo.

I kreće "All My Friends Hate Me" gotovo kao klasični horor jer putem on zaluta, napadne ga neki beskućnik koji spava u krntiji, a kad mu krepa navigacija za savjet pita tipa koji izgleda kao da je djed ekipi iz "Straw Dogs". No, stiže on nekako do vile u vlasništvu njegovog najboljeg prijatelja Georgea (Joshua McGuire), a tamo je i njegova žena Fig (Georgina Campbell), već nadrogirani Archie (Graham Dickson) i Peteova bivša Claire (Antonia Clarke). Tamo je i Harry, nešto stariji tip kojeg je ekipa pokupila prethodno u lokalnoj birtiji i djeluje on kao klasični zajebant, no napetom i nervoznom Peteu činit će se da ga je neznanac iz nekog razloga uzeo na pik i da ga stalno provocira.

Da se naslutiti da su svi osim Petea barem neka viša srednja klasa dok je on nekako uvijek bio autsajder po tom pitanju i kao da je osjećao da se mora više dokazivati. Vrijeme je također učinilo svoje pa je nestalo one mladenačke bliskosti, a Pete će postajati sve paranoičniji i nesigurniji i činit će mu se da ga je ekipa koju godinama nije vidjela odlučila zamijeniti novim članom odnosno Harryjem. I sve do kraja nije nam jasno je li sve to u Peteovoj glavi ili ga stvarno svi redom predvođeni Harryjem perfidno prcaju u mozak, a do kraja se "Svi moji prijatelji me mrze" se ispostavio kao sasvim solidan filmić.

Zanimljiv je to psihotriler - satira o prijateljstvu i kako protok vremena može utjecati na odnose među ljudima i kako neke veze jednostavno mogu popucati, a da toga možda i nismo svjesni. I premda je jasno da je Pete nekoć bio član ove ekipe, on kao da se jedini promijenio, stvorio neki potpuno novi imidž i kao da se srami osobe kakva je nekoć bio, a njegovi druškani s faksa to jako dobro znaju. Ne može se on nikako opustiti, tim više jer stiže i cura koju planira oženiti i prestravljen je što će saznati kakav je bio u mladim danima kad se svim silama trudio dokazati bogatoj i privilegiranoj ekipi s prestižnog fakulteta. Stilski i tematski pomalo me "All My Friends Hate Me" podsjetio na slične filmove Bena Wheatleyja koji su znali djelovati podjednako nelagodno.

Recenzija je originalno objavljena na blogu GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka