Arcade Fire - WE [2022]

Arcade Fire
WE
Columbia / 2022
8.0
8

Arcade Fire su veliki bend, to im se nikako ne može osporiti, posebno kada u svom opusu imate remek dela poput „Neon Bible“ (2004), „Funeral“ (2007) i „The Suburbs“ (2010). Ali, njihov šesti studijski album „WE“ dolazi nakon konfuznog, bledog i slabo prihvaćenog albuma „Everything Now“ (2017). Dodajte tome još i, po meni, veoma potcenjeni album „Reflektor“ (2013), kojim su otuđili jedan deo publike, stečen sa prva tri genijalna albuma. „Reflektor“ je doneo prilično izmena u zvuku benda, i možda je to udaljilo deo fanova, mada ne može se poreći da takva promena, mada stidljivo, nije bila najavljena na albumu „The Suburbs“.

Nakon albuma „ReflektorArcade Fire su, što možemo naslutiti iz njihovih intervjua it tog perioda, poželeli da postanu jedan pravi bend za arene. Nije da oni nisu punili prostore na kojima su do tada svirali. Imao sam prilike da budem na jednom njihovom, fantastičnom nastupu 2014. godine, za koji bi se,na osnovu sjajne, kompleksne i živopisne scenografije, moglo naslutiti da bend priželjkuje velike nastupe pred punim stadionima.

Nakon albuma „Reflektor“, verovatno u skladu sa ambicijama, bend od jedne velike ali nezavisne izdavačke kuće Merge, potpisuju za pravog mejnstrim giganta Columbia Records. U idelanim  uslovima, potpisivanje benda kao što je Arcade Fire za jednu veliku kuću poput Columbije, ne bi trebalo da utiče na kreativni proces stvaranja muzike, posebno kad se radi o bedu sa već veoma jakom reputacijom. Možda, i nije direktno uticalo, možda i jeste na nekom podsvesnom nivou, jer se potpisivanjem za major eitketu, radi o potpuno drugoj muzičkoj ligi, u kojoj vam sve što ste do tada postigli ne važi puno, ukoliko ne isporučite onoliko novca koliko šefovi od vas očekuju.

Lista nezavisnih bendova koji su se opekli o ugovore sa velikim izdavačkim kućama je poduži.  Šta god da je bio razlog, „Everything Now“ je mnogo više odavao utisak, neke kompilacije pesama koje nisu mogle da se uklope čak ni kao B strane singlova. Poptuno nekoherentan, sa premalo onog duha i muzičkih ornamenata, koji su krasili muziku benda do tada. Ni sama turneja nije baš ispunila očekivanja, tačnije, nije kada se merite sa bendovima poput U2 ili Foo Fighters, ali bila je sasvim pristojna kada se uporedi sa Arcade Fire turnjeama pre toga.

Sve to možda i pokazuje da Arcade Fire nikada nisu bili bend za široke narodne mase, što su možda i oni sami konačno shvatili, te njihov šesti album „WE“ konačno vraća na pravi put. „WE“ je došao nekako tiho, sa mnogo manje pompe i hajpa nego njegov prethodnik, te je, bar meni, njegov izlazak prošao prilično nezapaženo a i trebalo je neko vreme da album dođe na red za slušanje, uz izvesnu dozu straha da je u pitanju još jedan promašaj omiljenog benda.