The English [2022]

The English
Sezona 1
Amazon Prime / 2022
Režija: 
Hugo Blick
Scenario: 
Hugo Blick
Zemlja proizvodnje: 
UK / USA
Jezik: 
Engleski
8.5
8

Svaki put kad praktički zaboravim da Western još uvijek postoji, pojavi se nešto novo i potvrdi kako je to žilav žanr. Svoju viziju američkog divljeg zapada u ovoj šestodijelnoj mini seriji donio je Britanac Hugo Blick, iskusni glumac, scenarist i režiser koji nas pomalo u leoneovsko - tarantinovskom štihu vodi duboko u unutrašnjost Sjedinjenih Američkih Država potkaj 19. stoljeća. Godina je 1890. i britanska aristokratkinja, lady Cornelia Locke (Emily Blunt) zaputila se preko New Orleansa i Kanzasa do Wyominga i Nebraske kako bi pronašla čovjeka koji je ubio njenog sina. Krenula je Cornelia u osvetničku misiju praktički i ne znajući što je očekuje na tom još uvijek prilično pustom, opasnom i neistraženom teritoriju.

"The English" je jedna od onih stiliziranih, gotovo pa filmskih serija, a Blick tu sjajno koristi ta nepregledna prostranstva i fotografija je tu jedan od jakih aduta, baš kako bi i trebalo biti u westernu. Baš na tragu legendarnih špageti westerna kakve je nekoć snimao Sergio Leone, upoznajemo tu zemlju izraslu na krvi, nasilju, nezamislivim brutalnostima, a dok je Blicku vizualno neupitni uzor talijanski majstor, po ekscentričnosti likova pa i revizionizmu te dijalozima, ugledao se on tu na Tarantina i njegovog "Djanga" i "Mrsku osmorku". Odmah čim kroči na divlji zapad, Cornelia koja je ondje krenula s torbom punom novca, odmah će shvatiti s kakvim ljudima ondje ima i posla.

Doduše, dobro je ona to i znala jer geneza i razlog njenog dolaska u Ameriku datiraju otprije 12 godina kada se ondje zaputio njen zaručnik i više nikad poslije nije ga ni vidjela, ni čula. U flešbekovima povremeno pratimo i te događaje iz 1878. godine kada su se razni pustolovi, kolonizatori, uglavnom oni najkrovoločniji i najnemilosrdniji zaputili u te pustopoljine kojim i dalje uglavnom vladaju indijanci. Srećom po Corneliu, put će joj se spojiti s Elijem Whippom (Chaske Spencer), indijancem iz plemena Pawnee koji je godinama bio skaut za američku konjicu, a on je sada krenuo za Nebrasku kako bi dobio komad zemlje zbog služenja u vojsci iako ga svi uvjeravaju da je ta privilegija predviđena samo za bijele veterane. Putem će se ispostaviti da Corneliu i Elija veže i neka zajednička povijest, a majstorski Blick tu gradi priču.

I naravno da ćemo do kraja saznati tu mnoge tajne, a priča tu ne samo da se fino plete, već tijekom Cornelijinog i Elijevog puta sve dublje u unutrašnjost, stalno oni imaju tu više nesreću, nego sreću da nabasaju na razne ekscentične i neobične tipove. I premda se radnja tu odvija na samom kraju 19. stoljeća kad je veći dio SAD-a postao civilizacija, u tim pustim i divljim dijelovima nije se to puno odmaklo od onoga što smo mogli čitati recimo u "Krvavom meridijanu" Cormaca McCarthyja čija se radnja odvija četrdesetak godina ranije na granici današnjeg SAD-a i Meksika.

Podjednako su tu krvoločni i okrutni ljudi, a ova serija još jedan je u nizu sjajnih podsjetnika tko su zapravo bili ti koji su izgradili najveći moderni imperij. Baš kao u svakom poštenom westernu, pratimo tu priču o pohlepi, gramzivosti, izdaji, osveti, genocidu nad domorodačkim stanovništvom, a sve je to ispričano ne samo iz perspektive autsajdera, već je taj autsajder žena. I ponovno je Blunt sjajna čija Cornelia možda na prvu djeluje krhko i kao da je potpuno zalutala na divljem zapadu, no vrlo brzo postat će nam jasno da je ona odlučna žena itekako svjesna gdje se tu zaputila. Eli je pak njena sušta suprotnost, naizgled miran, staložen, mudar tip koji je prošao sve i svašta i doživio sve ono najgore što divlji zapad nudi, a bio je "The English" definitivno sadržaj s kojim svi ljubitelji žanra sigurno neće promašiti.

Recenzija tv serije preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost

Preporuka

share