The Menu [2022]

The Menu
Searchlight Pictures / 2022
Režija: 
Mark Mylod
Scenario: 
Seth Reiss, Will Tracy
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
8.0
8

Bogati i bahati snobovi će se nakon "Triangle of Sadness" i "Glass Onion" naći na udaru još jedne satire snimljene u 2022. godine. Kombinacija crne komedije i horora koju je prema scenariju Setha Reissa i Willa Tracya snimio Mark Mylod možda je i najbrutalnija satira od sva tri filma i vrhunska je to zafrkancija na račun ne samo kuhanja i uživanja u hrani koja se odavno pretvorila u puno više od pukog zadovoljavanja fizioloških potreba, već i elitizma i snobovštine onih koji su za ručak ili večeru koji nerijetko izgledaju kao da se ptica posrala nasred velikog tanjura, spremni platiti bogatstvo.

Čak 1250 dolara spremno je platiti večeru desetak ljudi pozvanih na eksluzivne slijedove kod slavnog kuhara Slowika (odlični Ralph Fienes) čiji elitni restoran se nalazi na otočiću do kojeg se može samo brodom. Među njima je nekoliko macho tipova iz tehnološkog svijeta, propali glumac (John Leguizamo) s asistenticom, food kritičarka i njen urednik, stariji bračni par te Tyler (Nicholas Hoult), mladić opsjednut tom celebrity kuhinjom koji si utvara da o hrani zna barem jednako kao i slavni chef. Poveo je on sa sobom i Margot (Anya Taylor - Joy), djevojku koja se jedina ne čini pretjerano zainteresiranom za sve te kerefeke koje spremaju Slowik i njegova ekipa.

Prije same večere koja bi trebala trajati satima, na programu je obilazak otočića, vrta u kojem sami uzgajaju povrće, sušare u kojoj sami suše i obrađuju meso, a kada krene sama večera, sve će to izgledati kao prvoklasna zafrkancija. Obroci koje im u početku šalje Slowik sa svojom vrhunski koordiniranom i kao vojskom izvježbanom ekipom djeluje kao nešto što nitko normalan ne bi probao. Svejedno se ti snobovi dive svemu što im stiže, a svaki slijed ekscetrični kuhar upotpunjuje i bizarnim monologom, a vrlo brzo situacija će se potpuno oteti kontroli. "The Menu" je jedan od onih filmova u koji je najbolje uroniti sa što je manje moguće informacija o onome što će se dogoditi, a film je to koji u više navrata prelazi granice dobrog ukusa.

Ali na dobar i zabavan način jer shvatit ćemo da se gotovo nitko od gostiju te ekskluzivne večere nije ondje našao slučajno i da svi zaslužuju ono što ih čeka. Film je to koji se sjajno zafkrava na račun te današnje fascinancije hranom i vremena u kojem svi znaju sve o svemu pa tako, naravno, i o kulinarstvu. Baš kao što filmašima, glazbenicima ili sportašima vjerojatno idu na živce svi ti tipovi (poput mene!) koji pametuju o njihovim ostvarenjima, a u životu nisu uzeli kameru u ruke, pjevaju kao da im je slon prdnuo u uho ili ne znaju šutnuti loptu, tako i tim vrhunskim kuharima mora ići na živce i nevjerojatno im smetati kad  neki bezveznjaci seru po njihovim jelima.

Jelima na čije su osmišljavanje i pripremu utrošili puno vremena, potrudili se da naprave nešto originalno, domišljato, a opet fino. I onda se pojavi neki krkan iz Donjeg Lapca koji ima TikTok kanal gdje kenja po svemu i posere se po onome što je ovaj napravio. Sjajno se "The Menu" izruguje s tim i takvima, ali i s onim bahatim i bogatim snobovima uvjerenim da s novcem mogu kupiti sve. No, kuhar koji se cijelog života trudio udovoljavati svim hirovima, ponizno trpio maltretiranja takve marve, odlučio je da je to vrijeme prošlo i smislio je jednu od najoriginalnijih osveta u zadnje vrijeme viđenih na filmu.

Recenzija tv serije preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost