Početak devedesetih godina prošlog veka obeležio je muzički pravac grandž. U osnovi tog žanra bila je mešavina panka, hevi metala i alternativne gitarske muzike, dakle svih onih muzičkih izraza koji u sebi nose svojevrstan bunt i neslaganje sa opšteprihvaćenim postulatima potrošačkog društva.

Ko god da je pre grandža tvrdio da je za milionski tiraž nekog albuma neophodno da pevač poseduje milozvučan i prijatan glas, a da gitarista barata akordima kao Erik Klepton, ostao je bez argumenata nakon što je ploča “Nevermind” grupe “Nirvana” prodata u nekoliko desetina miliona primeraka. Oni koju su pak mislili da bez video spota ne možete ni sanjati o masovnoj popularnosti, shvatili su da greše kada je “Vs” (drugi album benda “Pearl Jam”, objavljen 1993. godine) samo u prvoj nedelji oborio sve rekorde  u prodaji i sledećih 5 godina se nije pojavila nijedna ploča koja se tako brzo prodavala – i to sve bez ijednog spota.

Naravno, diskutabilno je koliko veliki tiraži i kvalitet idu ruku pod ruku, no činjenica je da su se nakon grandža neki pojmovi u muzičkoj industriji počeli shvatati na drugi način.

Grupa o kojoj danas govorimo takođe je svirala u vreme grandža, imala je relativno slične muzičke uzore kao “Nirvana” i “Pearl Jam”, a nisu oskudevila ni u buntu, iako su ga izražavili na malo drugačiji način od bendova iz Sijetla. Njima je takođe iskrenost bila ispred “zakona tržišta koji garantuju uspeh”, no muzika koju su oni svirali retko je dovođenja u vezu sa grandž ikonografijom.

Da li zato što umesto iz kišnog Sijetla potiču iz sunčane Kalifornije, ili zbog toga što su se u svojim pesamama mnogo više sprdali sa mediokritetskim svetom koji ih okružuje nego što su na ozbiljan način pokušavali da iskažu svoje neslaganje sa njim, tek grupa “Pavement” je oduvek važila za sastav koji je suvereno vladao vodama nezavisne gitarske muzike. Devedesetih godina objavili su 5 albuma od kojih je u najmanjem tiražu prodat njihov najuticajniji, ujedno i debi album “Slanted and Enchanted”. 20. aprila, navršile su se 27 godina od kada je ta ploča objavljena, te ćemo tim povodom danas pokušati da proniknemo u lepotu koju nosi ovaj album.

Preporuka

share

share