Da li je u pitanju oktobar, godišnje doba, letnje računanje vremena, odnosno strpljenje za ljude ili lepša vremena, tek postoje neke stvari koje imaju svoj kraj. Mnogi umetnici su opisivali te trenutke. Neki sa manje, neki sa više uspeha. Kada pričamo o ovim potonjim, trenutno mi prva na pamet pada Fibi Bridžers. Već danima slušam sve šta je snimila i čitam sve šta je napisala. Tekst njene pesme I Know the End, melodija, ali i spot, nešto su najupečatljivije što sam čuo i video, poslednjih nekoliko godina, na datu temu. I ne samo na tu temu. Ako za nekog iz mlađe generacije muzičara možemo reći da sigurno ide stopama jedne Džoni Mičel, onda je to Fibi. Čast mi je što je baš ona kuma današnje epizode.

Danas predstavljam novi, džezirani i noćni tribute album Leonardu Koenu. Njegovu muziku u ovoj epizodi izvode Piter Gejbrijel i Bil Frisel. Album nedelje je snimio power pop bend iz Kalifornije The Reds, Pinks & Purples, a tu je i sjajan debi Džuli Odel, kao stvoren za jesenje veče, po kom se i zove.

Nedavno je objavljeno super-deluks izdanje The Beatles klasika Revolver. Dovoljno je samo čuti nekoliko nedovršenih verzija pesama sa ovog remek-dela, pa da bude sasvim jasno zašto su mi The Beatles veći od svakog boga.

Gistro evergreen je debi benda This Mortal Coil. Iako je objavljen daleke 1984, po njegovom naslovu It'll End in Tears neko bi mogao pomisliti da je iz ove godine. Današnja epizoda će ući u istoriju kao prva u kojoj sam pustio jednu autorsku pesmu Damira Urbana. Njegova muzika mi se nikada nije sviđala, ali priznajem da mu je ovaj poslednji album baš dobar. Ima neke "arsenovštine" na njemu. A i mator sam, fakat. Tu su još Tindersticks, Gabi Novak, Pavement, Wilco, Wild Pink, Elvis Prisli, The Platters i mnogi drugi.

Bez obzira na to da li je kraj ili raj, većina pesama iz ovonedeljne Gistro FM epizode razume ovo vreme bolje od mnogih od nas.

Preporuka

share