Penelope Isles - Until the Tides Creeps In [2019]

Penelope Isles
Until the Tides Creeps In
Bella Union / 2019
8.0
8

Brajtonski indie pop kvarter Penelope Isles poslednjih par godina važi za jednu od najperspektivnijih pojava na britanskoj muzičkoj sceni. Bend predvode brat i sestra Jack i Lily Wolter. Njih dvoje su odrasli a Ostrvu Man, veoma zanimljiv politički i geografski entitet Ujedinjenog Kraljevstva koji se nalazi u Irskom moru, izmedju britanskih i irskih obala. U jednom trenutku brat Jack napusta rodno ostrvo i seli se u Brajton na studije. Kako je između njih razlika od šest godina, u tom trenutku osamnaestogodišnjem Jacku je dvanaestogodišnja Lily je „samo“ dosadna mlađa sestra, svi oni koji imaju mlađe sestre razumeće.

Po Jackovom povratku sa studija Lily nije više ona ista mala dosadna devojčica, već talentovana devojka koja deli ljubav prema istoj muzici kao i stariji brat.  Kako su njih dvoje, tokom tinejdžerskih godna već pisali stihove i komponovali svoje pesme, više za svoju dušu nego za širu javnost, ispalo je da se muzički potpuno poklapaju. Uticaji britanske lo-fi, indie pop, jangle pop, dream pop scene, pa sve do malo eksperimentalnijeg alternativnog zvuke bio je veoma pristutan u muzici koji su oboje stvarali u radu sa lokalnim bendovima. U kratkom periodu od Jackovog povratka na Ostvro Man i Lilynog odlaska u Brajton na studije muzike njih dvoje su oformili bend Your Gold Teeth

Par godina kasnije, nakon Lilynih završenih studija   Jack se seli u Brajton i njih dvoje zajedno sa Jackom Sowtonom i Becky Redford osnivaju Penelope Isles. 

Intiman, bogat melodijama i harmonijama, melanholičan “Until the Tides Creeps In”  je njihov debi album koji su u julu mesecu objavili za izdavačku kuću Bella Union. Još jedan kuriozitet vezna za ovaj bend je da nosi ime po majci Woltonovih dok se na omotu prvog albuma nalazi fotografija njihovog oca, slikana onog dana kada je upoznao njihovu majku. 

Pesma koja otvara album “Chlorine” vodi nas u najbolje dana indie pop muzike kada su svoje ime pravili bendovi poput Belle & Sebastian, Grizzly Bear ili čak ranih The Cardigans. Muzika ovog benda polako otrkiva svoje detalje, tako da nakon nekoliko slušanja razni delovi ove muičke slagalice izbijaće u fokus. Gitarskew melodije i i vokalne harmonije su bogate i veoma pažljivo uklapane sa, ritam sekcijom i klavijaturama. "Round” je malo nežnija ali još jedan primer veštine ovih muzičara u kreiranju autentčne zvučne atmosfere.

 “Not Talking” donosi sanjivu i setnu atmosferu, dok je “Three” možda aražmanski vrhunac albuma, sa veoma vešto istkanim zvučnim teksturama i slojevima.  “Leipzig” i sedmoninutna “Gnarone” su prave indie pop melodične poslastice.

Penelope Isles na svom prvencu “Until the Tides Creeps In” pokazuju da imaju svu potrebnu muzičku veštinu i mnogo kreativne energije za kreiranje izuzetnih i inteligentnih pop hitova. Ako uspeju da uspešno uklope još par sitnih ali važnih detalja u muzici koju komponuju, mesto među indie zvezdama im je obezbeđeno.

Bandcamp stranica benda

Preporuka

share

share