Raymond & Ray [2022]

Raymond & Ray
Apple TV + / 2022
Režija: 
Rodrigo García
Scenario: 
Rodrigo García
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
6.5
6

Ewan McGregor i Ethan Hawke su Raymond i Ray, polubraća koja će se susresti nakon gotovo pet godina bez kontakta i to nakon što saznaju da im je umro otac. Iako ni jedan, ni drugi s ocem nisu u kontaktu bili godinama, njegova posljednja želja bila je da obojica dođu na njegov sprovod, a iako tom idejom nisu oduševljeni, obojica će nevoljko pristati. I odmah u tim uvodnim scenama saznajemo njihove životne priče. Ili bar dobar dio. Iza Raymonda je više propalih brakova, Ray je imao problema s alkoholom i drogama, a stari je bio šupak koji je obojici usmjerio i uništio živote. No, kada oni stignu u mjesto gdje je stari proveo posljednje godine u Virginiji, shvatit će da ga ljudi ondje pamte kao posve drukčiju osobu, da su ga cijenili i poštovali.

I bit će to tek prvo u nizu iznenađenja ove crnohumorne drame, tragikomedije koja je na prvu obećavala da bi mogla biti sočna komedija na tragu nenadmašnog "Death at Funeral" Franka Oza. To se, na moju veliku žalost, ipak nije ostvarilo i do kraja se "Raymond & Ray" pretvorio u jednu od onih gotovo stereotipnih priča o ljudima koji se na neki način moraju pomiriti s prošlošću da bi mogli nastaviti sa životima. 

Iako su McGregor i Hawke u solidnoj formi, kako vrijeme prolazi, nekako pada priča filma koji je snimio Rodrigo Garcia, filmaš koji na svom terenu sasvim sigurno nikada neće dostići status koji je u književnosti imao njegov otac, legendarni kolumbijski pisac Gabriel Garcia Marquez.

Pa iako "Raymond & Ray" nije film koji će se dugo pamtiti, daleko od toga da ova crnuhomorna drama neće imati svojih trenutaka. Kako će vrijeme prolaziti, tako ćemo saznati zbog čega su oba polubrata odlučili prekinuti odnose s ocem, no kada upoznaju ljude koji su poznavali njegovog oca, dijelom će oni početi i propitkivati vlastita sjećanja i iskustva. Jedno od iznenađenja bit će spoznaja da imaju još jednog polubrata kojeg je stari dobio s atraktivnom Meksikankom Luciom (Maribel Verdu) s kojom je proveo zadnje godine. Tek nakon očeve smrti saznat će oni o njemu puno više nego što su znali za života i koji se očito tako volio igrati s njima da im je dao gotovo identična imena.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost