God's Country [2022]

God's Country
IFC Films / 2022
Režija: 
Julian Higgins
Scenario: 
James Lee Burke, Julian Higgins, Shaye Ogbonna
6.5
6

Thandie Newton je Sandra Guidry, profesorica na sveučilištu negdje u zapadnoj Montani i jedina crnkinja u tom priličnom pustom dijelu američke unutrašnjosti. Živjela je ona sama s majkom koja umire na samom početku filma u modernoj kolibi u planinama, a kako će vrijeme prolaziti, polako ćemo saznavati i neke detalje o toj misterioznoj profesorici omiljenoj među studentima. Pitanje svih pitanja je kako je pobogu ova žena ondje završila, a ispostavit će se da je ona nekoć bila policajka u New Orleansu te da je samoću, mir i tišinu nakon šokantnog događaja iz prošlosti odlučila pronaći u toj planinskoj, hladnoj, zimskoj i snježnoj pustoši.

I kao da nije dovoljno što je Sandra u osjetljivoj situaciji nakon smrti majke, odlučit će se ona konfrontirati s krivolovcima koji stalno vršljaju po njenoj zemlji. Iako joj svi sugeriraju da bi joj bilo pametnije da ne ulazi u konflikt s tim prilično opasnim tipovima, odlučila je ona da više neće bježati i skrivati se te da neće popuštati onima koji joj ne žele dobro. I premda je očito da se Sandra u tim divljim predjelima i sama djelomično mora osjećati kao uljez, ti intruderi u njen životni prostor bit će okidač ove mračne priče koja će eskalirati u samoj završnici filma.

Iako se činilo da bi i "God's Country" mogao biti jedan od filmova na tragu Peckinpahovih "Straw Dogs", više je to karakterna studija, psihološka drama - triler o ženi koja se odlučila izboriti za svoje mjesto pod suncem. Ili bolje rečeno mjesto u podnožju snijegom zaleđenih planina. Film je to i o konfliktu dvije Amerike, jedne tradicionalne, ruralne, divlje i nasilne koju simboliziraju ne samo tipovi s kojima će se Sandra sukobiti, već i ostatak dosta primitivnog, zatucanog društva koje ćemo ondje upoznati. Tu drugu, modernu Ameriku simbolizira upravo Sandra koja se i nije pokušavala uklopiti, već joj je jedina želja bilo da je se ostavi na miru, u tišini i samoći, a kada shvati da ni to nije moguće, morat će ona posegnuti za metodama područja na kojem obitava.

Bio je "God's Country" i debitantski dugometražni film za mladog američkog filmaša Juliana Higginsa, a premijerno je ovaj triler prikazan u Sundanceu. Thandie Newton je uvjerljiva kao ogorčena, bijesna i očajna žena koja je samo tražila mirni kutak, a pronaći će nevolje te je zaslužila i nominaciju za najbolju glavnu ulogu u nezavisnom filmu. Snimio je Higgins "God's Country" prema kratkoj priči "Winter's Light" Jamesa Leea Burkea, a bila je to i više nego solidna kombinacija drame i trilera.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.