The Farewell [2019]

The Farewell
Big Beach Films, Depth of Field, Kindred Spirit
Režija: 
Lulu Wang
Scenario: 
Lulu Wang
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Mandarin | English | Japanese | Italian
10
10

The Farewell, film autorke Lulu Wang, počinje telefonskom konverzacijom na relaciji Amerika-Kina, između bake, koja provodi dokona svoje dane u uobičajenim aktivnostima, i unuke, koja užurbano korača širokim američkim bulevarima, usput prevrćući očima u želji da prekine bakine naivne savete.

Ipak, ta konverzacija će dobiti potpuno novu dimenziju, kada unuka, nakon povratka kući, dozna za bakinu bolest, i ideju porodice da organizovanjem lažne veridbe pričini baki poslednje zajedničko veselje.

Uz konstataciju da “You can’t hide your emotions,” porodica želi da unuka (problematično dete) ne krene na putovanje u Kinu, jer postoji zajednička porodična zavera da se bolest sakrije od bake, a činjenica da lajava unuka teško krije emocije, čini njihovu ideju teže izvodljivom.

Lulu Wang, čiji prethodni filmovi Ocean’s Eight i Crazy Rich Asians su bili tek pristojni mejnstrim uradci, sa The Farewell čini ogroman iskorak u pozitivnom smeru. I ne samo to.

The Farewell ima sve one sastojke koje poseduju najbolji azijski filmovi: spontana smotanost, gorkoslatke emocije, kao i diskretne i rezervisne porodične interakcije, suština su narativne srži ovog praktično besprekornog ostvarenja.

Često zadržavajući kameru na svojim junacima, i duže od predviđenog ekonomičnog kadriranja, Lulu Wang daje prostor likovima da se slobodno razviju, te mu sjajna karakterizacija biva sasvim prirodan proces dešavanja na platnu.

Likovi filma savršeno reprezentuju generacijske i kulturološke razlike između ljudi sa različitih kontinenata, ali ne u toj meri da nam te razlike smetaju, već nas u svojoj nesavršenosti čine jednako tragikomičnim, i zato ovaj film tako sjajno funkcioniše. Podsećajući nas na vezanost za prijatelje i porodicu, The Farewell ima onu finu, tananu žicu kolektivne sentimentalnosti, tako duboko ukopanu u svest čovečanstva.

Preporuka

share

share