Preoccupations - Arrangements [2022]

Preoccupations
Arrangements
Flemish Eye / Jagjaguwar / 2022
8.5
8

„Arrangements“ je četvrti album za Preoccupations, post punk kvartet iz Kalgarija. Tehnički gledano, ovo je njihov treći pod ovim imenom, a sve zbog ono dobro poznate priče o prinudnoj promeni prvog imena Viet Cong, koje se nije dopadalo nekim politički korektnim dušebrižnicima jer navodno to ime vređa i izaziva duševnu bol kod nekih stanovnika planete.

Nakon prethodna odlična tri albuma „Viet Cong“, Preoccupations“ i „New Material“, „Arrangements“, iako malo zahtevniji za slušanje od prethodnih albuma, svojim kvalitetom ni malo ne iznenađuje, jer na to smo već navikli od Matta Flegela i ekipe.

Prepoznatljiv muzički pečat benda je utisnut u svakom tonu albuma, disonantni gitarski rifovi, ritmične bas linije, rafalna paljba na bubnjevima, mračne i eterične melodije na sintisajzeru te veoma dobar, specifičan vokal Matta  Flegela, koji daje onu konačnu glazuru jedinsvenom zvuku benda.

„Fix Bayonets!“ koja otvara album, ujedno i reprezentuje majstrostvo benda u stvaranju pesama. Otvara oštra frenetična gitara, sledi baraž na bubnjevima, zatim započinje ples mračnih pop melodija na klavijaturi i gitari.  Ono što izuzetne bendove razlikuje od, recimo dorbih bendova, su detalji, i to je upravo slučaj u gotovo svakoj pesmi ovog benda. Mattov vokal ima savršen tok, uz perfektnu dikciju i osećaj za ritam. Gitare vrište na refrenima dok ispod svega tutnji bas linija i divlji ritam na bubnjevima. Iako se na prvo slušanje može da zvuči haotični, ni malo to nije, svaki detalj pesme je savršeno odvagan i uklopljen u celinu. 

„Ricochet“ je dinamična, veoma melodična, odličan arpeđo na gitari koji se provlači gotovo kroz celu pesmu, lagana melodija na klavijaturi koja lebdi negde u pozadini, u drugoj polovini gitare preuzimaju ulogu ritam elementa, bas gitara je instrument koji isporučuje melodiju, dok ispod svega tutnji bubanj Mikea Wallacea.