Haunted Mansion [2023]

Haunted Mansion
Disney / 2023
Režija: 
Justin Simien
Scenario: 
Katie Dippold
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
6.5
6

Svaki film u kojem na djelu imamo društvo pomalo smotanih tipova čiji je zadatak potraga i istjerivanje duhova, odmah me asocira na legendarne "Ghostbusterse". Tako je i u horror komediji za koju je Disney osigurao budžet veći od 150 milijuna dolara u akciji pregršt poznatih glumaca i glumaca, a "Dvorac straha" je još jedno u nizu parafraziranja gothic teme o staroj i trošnoj vili koju opsjedaju duhovi. Pa iako je od početka bilo jasno da tu neće biti ništa revolucionarno, bio je "Haunted Mansion" zabavniji pa i duhovitiji od očekivanja i priča je tu očekivano krajnje jednostavna.

Samohrana majka Gabbie (Rosario Dawson) se s devetogodišnjim sinom Travisom (Chase Dillon) upravo preselila u tipičnu ogromnu škripavu staru kuću koja izgleda baš kao jedna od onih u kojima se nastanjuju duhovi. I nisu mama i sin ni otpakirali kofere, a zaista će se pokazati da ondje obitavaju neka natprirodna svojstva. 

Sva sreća pa će se ubrzo okupiti tim kojem nitko vjerojatno ne bi dao ni da mu pričuvaju ovce - tugujući astrofizičar Ben (LaKeith Stanfiled), svećenik Kent (Owen Wilson), medij Harriet (Tiffany Hadish) i stručnjak za takve uklete kuće, profesor Bruce Davis (Danny DeVito).

I sve je tu u skladu očekivanjima jer iako je Ben koji se još ne može pomiriti sa smrti supruge nezainteresiran i uvjeren je da nešto poput duhova ne postoji, ubrzo će baš on postati najzagriženiji član ekipe. Na kraju, nije "Haunted Mansion" ni klasični horor pošto nije strašan, a ni komedija jer povremenim trenucima unatoč nema tu previše razloga za smijeh. Više je to neki obiteljski film kakve Disney bit će štanca kao na pokretnoj traci kako bi dijelom i popularizirali atrakcije u svojim tematskim parkovima poput Kuće straha. Dijelom je to i simpatičan pokušaj hommagea klasičnim filmovima gothic tematike i okruženja.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka