The Curse [2023]

The Curse
Sezona 1
Showtime / 2023
Režija: 
Nathan Fielder, David Zellner, Nathan Zellner
Scenario: 
Carmen Christopher, Nathan Fielder
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
6.5
6

Emma Stone, Nathan Fielder i Benny Safdie zvijezde su vjerojatno najbizarnije serije koju sam imao priliku gledati u zadnje vrijeme. "The Curse" je tako bizarna humoristična serija da je to gotovo nemoguće opisati, a Fielder i Safdie zajedno su osmislili seriju koja djeluje tako nelagodno, neugodno. U više navrata sam razmišljao o prestanku gledanja ove serije, no nekako bih izdržao, stalno očekujući da će se nešto konačno dogoditi. Sve dok na kraju nisam shvatio da se Fielder i Safdie očito intencijski poigravaju živcima i strpljenjem publike i da sam bio naivan nadajući se da bi "Kletva" mogla završiti smisleno.

Stone i Fielder su Whitney i Asher, mladi bračni par koji živi negdje u New Mexicu, a osmislili su oni nekakvu bizarnu verziju reality showa. U tom showu oni se trude svojim siromašnim sumještanima ponuditi bolje životne uvjete te grade oni nekakve moderne pasivne kuće. Predstavljaju se oni, posebno Whitney, kao borci protiv siromaštva i gentrifikacije, no vrlo brzo postat će nam jasno da su oboje ozbiljno poremećeni i iskompleksirani ljudi. Razloge Asherovih kompleksa vidjet ćemo već u prvoj epizodi kada on ponosno pokaže svoj mali pimpek, samo da bi ga koju minutu kasnije pokušao utješiti Whitneyin otac koji ima još manji kurčić od zeta.

Whitneyini roditelji su vlasnici brojnih nekretnina u gradu koje potom iznajmljuju siromašnim stanovnicima pa ih zato prati glas slumlordova. Whitney pokušava pobjeći od tog epiteta, a nakon nekog vremena će nam postati jasno da je ona još bolesnija od svog bolesnog muža. Tipična je to snobovka koja se pokušava ponašati prema valjda baš svim pravilima današnje woke kulture i hini da je tako obazriva prema svima i puna emptacije prema svim mogućim manjinama, iako je očito da je sve to gluma. Shvatit ćemo da je i njihov reality show zapravo obična gluma i da njihov cilj i nije pomoć ljudima u potrebi, već da im je važnije da ih se prikaže u što boljem svjetlu.

Doduše, to je Whitenyin cilj, dok Asher čini sve kako bi joj udovoljio, a tip je to u odnosu na kojeg George Costanza djeluje kao kvalitetno ljudsko biće. Sam naziv serije dolazi od kletve koju će Asheru izreći djevojčica iz Somalije i to poslije jedne od onih scena koje se gledaju sa susramljem. Dok ga producent reality showa Dougie (Safdie) snima kako toj klinki daje novac dok ona prodaje nekakve boce na parkiralištu, kada se ugase kamere, tražit će malu da mu vrati stotinu dolara jer joj je dao previše. Nakon kletve, Asher će se na sve načine pokušavati iskupiti, čak će njenu obitelj smjestiti besplatno u kuću koju inače iznajmljuju, no ta misao o kletvi kao da će ga stalno pratiti sve do potpuno suludog i nadrealnog finala posljednje, desete epizode.

Očita je intencija ove serije biti brutalna satira na sve te današnje društvene fenomene poput woke kulture, a gledanje "Kletve" je svojevrsni mazohizam. I kutevi snimanja djeluju tu nekako voajerski i snimljeno je to iz čudnih kuteva. Vidimo tu brojne situacije nelagodne među ljudima koje obično ne želimo da se vide, a cijeli život Whitney i Ashera djeluje tako lažno i površno. Svi likovi ovdje su nevjerojatno antipatični i iritantni, gotovo odbojni, a radnja je tako razvučena i spora da se u pojedinim epizodama baš ništa ne događa. I scene su nerijetko netipično dugačke za televizijske serije, a iako je na trenutke "The Curse" i bio smiješan, ali na neki bizaran, uvrnut način, ova serija je bila užasavajuće iscrpljujuća, naporna, dosadna i iritantna.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.