Do You Love Me? [2023]

Ty mene lubysh?
Family Production / Common Ground Productions / 2023
Režija: 
Tonya Noyabrova
Scenario: 
Tonya Noyabrova
Zemlja proizvodnje: 
Ukrajina
Jezik: 
Ukrajinski
6.5
6

Vodi nas ova coming of age drama u Kijev 1990. godine. Ni godinu dana prije raspada SSSR-a upoznajemo tu obitelj koja je sve donedavno bila neka srednja ili viša srednja klasa, no kako se kriza širi tom ogromnom zemljom, dijele oni sudbinu svih. Vladaju nestašice, sve je užasno skupo, ljudi na ulicama prodaju ono što imaju kako bi mogli preživjeti, a naizgled bezbrižan život 17-godišnje Kire (odlična debitantica Karina Himčuk) potpuno će se raspasti kad shvati da njen otac ima ljubavnicu. Jednog dana Kiru će pred umjetničkom školu koju pohađa jer se nada ona da će postati glumica, dočekati mlada plavuša i reći joj da je ona ljubavnica njenog oca.

Prije toga, Kiru upoznajemo za vrijeme proslave godišnjice braka njenih roditelja, televizijskog režisera koji će ubrzo ostati bez posla i kućanice koja je očito uvijek uživala u životu više klase i druženju sa sličnim sovjetskim jet-seterima. Kira djelulje pomalo razmaženo, kao da uživa u provociranju tate, taštog i sebičnog tipa, kao i mame, za koju se da naslutiti da je i ranije prelazila preko muževih avantura samo kako ne bi morala mijenjati nešto u životu, no zbog toga je iznimno ogorčena. Ovaj puta promjene će se morati dogoditi jer će buntovna i inatljiva Kira odlučiti napustiti roditeljsku kuću i nastanit će se u stanu novog dečka, 25-godišnjeg bolničara Miše kojeg će upoznati jer će je upravo on oživljavati nakon što se iz inata roditeljima predozira tabletama.

No, tek ondje će je život udariti u glavu i shvatit će kako izgledaju životi stanovnika Sovjetskog saveza koji su imali manje sreće od nje. Dijeli Miša stan s još brojnim ljudima koji su na rubu siromaštva i sanjaju samo kako će dobiti vize i pobjeći negdje na zapad. Spoznat će Kira da su njene brige ništa u odnosu na brige i probleme svih tih ljudi, no svejedno će se nastaviti ona duriti i prkositi roditeljima koje će, jasno, šokirati njena selidba tipu kojeg je praktički jučer upoznala. Snimila je mlada ukrajinska filmašica Tonja Nojabrova solidnu coming of age dramu čiji je najjači adut uz sjajnu protagonisticu i izvrstan prikaz vremena. Taj dojam dodatno pojačava i zima, a raspad ove obitelji kao da ujedno simbolizira i raspad te megadržave koja će uskoro prestati postojati i svatko će krenuti tu svojim putem.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka

share