Constellation [2024]

Constellation
Sezona 1
Apple TV + / 2024
Režija: 
Joseph Cedar, Oliver Hirschbiegel, Michelle MacLaren
Scenario: 
Peter Harness, Sean Jablonski, Ragna Wei
Zemlja proizvodnje: 
France / UK / USA
Jezik: 
Engleski, švedski, ruski
7.0
7

Noomi Rapace je članica međunarodne svemirske postaje ISS-a za koju više ništa neće biti isto nakon povratka s jedne misije. Žanrovski je "Constellation" jako teško smjestiti jer počinje ova osmodijelna serija gotovo kao još jedna varijacija na temu "Aliena" da bi se potom pretvorio u kombinaciju SF-a i trilera. Naracijski je to dosta zapetljano i komplicirano, na trenutke dosta zbunjujuće. Povremeno je sve to išlo dosta sporo i djelovalo je dosadno na trenutke, opet je to začinjeno s naprstkom kvantne fizike, a do kraja ćemo se pitati je li se astronautkinja Johanna (Rapace) promijenila po povratku iz svemira ili se promijenilo sve ostalo.

U uvodnim scenama tako vidimo švedsku astronautkinju Johannu kako s malenom kćeri Alice po noći i dubokom snijegu odlazi u kolibu u šumi. Ništa nam u tim trenucima nike jasno. Johanna je zbunjena i uzrujana, Alice je na rubu očaja jer ne zna što je s njenom majkom i zašto se tako manično ponaša. Ni nama u tim trenucima ništa nije jasno, a potom se vraćamo događajima koji su prethodili tome iako će nas do kraja Peter Harness vratiti u tu kolibu kada će nam ipak nešto biti jasnije. Prije toga Johanna je u svemiru na misiji koja bi trebala biti rutinska. No, u trenucima kada putem FaceTimea komunicira s kćeri i mužem Magnus (James D'Arcy) doći će do nekog udara i potencijalne havarije.

U jednom trenutku Johanna kao da će naletjeti na tijelo mrtve ruske kozmonautkinje koja plovi bespućima svemira tko zna od tada. Zbog uvoda nam je jasno da će se Johanna ipak vratiti kući iako je taj početak u svemirskoj postaji iznimno zanimljiv i pomalo hororski. Tek kada se vrati počinju problemi jer činit će nam se kao da je ta naizgled rutinska misija na kojoj su bili Johanna i ostatak ekipe bili tek paravan za neke eksperimente koje je osmislio slavni i već ostarjeli fizičar (Jonathan Banks).

Da se zaista nešto čudno i njoj neobjašnjivo u svemiru dogodilo Johanna će početi shvaćati postupno i kroz neke detalje. Auto joj nije iste boje, njena kćer više ne govori švedski, činit će joj se da je šopaju nečim što nisu vitamini.

Imala je ova serija potencijala i više nego što je isporučila, no oni koji vole misteriozne trilerske pomalo mindfuck sadržaje mogli bi probati s gledanjem ove serije.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.