Silver Haze [2023]

Silver Haze
Netherlands Film Fund / BBC Film / 2023
Režija: 
Sacha Polak
Scenario: 
Sacha Polak
Zemlja proizvodnje: 
UK / Netherlands
Jezik: 
Engleski
6.5
6

Britanku Vicky Knight imali smo priliku upoznati i u prethodnom filmu Nizozemke Sache Polak - "Dirty God". Igrala je Knight ondje mladu mamu iz one tipične britanske lowlife klase koju je bivši muž zalio kiselinom i nanio joj teške ozljede po licu i tijelu. Vicky je u "Silver Haze" djevojka koja je u djetinjstvu jedva preživjela požar u kojem je izgorjela kuća u kojoj je živjela s obitelji, a taj je požar na njenom tijelu i licu ostavio tragove. I ne čudi da je Vicky typecastana za takve uloge žrtava jer je i u stvarnosti ona kao dijete u požaru doživjela opekline na trećine tijela, a inače radi ona kao medicinska sestra.

I njena Franky u "Silver Haze" radi kao medicinska sestra, a živi ona s majkom i mlađom sestrom. Prava je to lowlife britanska obitelj kakvu često imamo prilike vidjeti u sličnim art filmovima. Siromašni su, na drogama su, nesređenih života, a događaji otprije 15 godina i dalje proganjaju Franky. Željela bi se ona osvetiti ocu koji ih je ostavio vrlo brzo nakon požara, sada ima novu obitelj, a Franky mu to ne može oprostiti. Bijesna je, ogorčena, ljuta na cijeli svijet, a na svom radnom mjestu odnosno u bolnici će upoznati podjednako autodestruktivnu Florence (Esme Creed-Miles je kćer britanske glumice Samanthe Morton). Florence je u bolnici završila zbog pokušaja suicida, a djevojka je to iznimno psihički nestabilna.

Svejedno, potpuno će ona fascinirati Franky i između njih dvije će se razviti zanimljiv odnos. U trenucima kada se činilo da bi "Silver Haze" mogao biti još jedan u nizu klasičnih autentičnih britanskih arty drama o dvije izgubljene i nesretne duše koje će se pronaći, počet će se to razvijati u dosta neočekivanom smjeru. Franky će se u međuvremenu useliti k Florence gdje će postati njegovateljica njenoj baki koja boluje od raka. Bio je "Silver Haze" na kraju humanistička drama o oprostu i nastavljanju dalje sa životom koliko god to bilo teško i gotovo nemoguće snimljena s puno stila, mjere i emocije.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka

share

share