Wicked Little Letters [2023]

Wicked Little Letters
Film4 / 2023
Režija: 
Thea Sharrock
Scenario: 
Jonny Sweet
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
Engleski
6.5
6

Opscena i vulgarna pisma koja će na redovnoj bazi početi primati 45-godišnja usidjelica koja i dalje živi s mamom i tatom uznemirit će duhove u gradiću na jugu Engleske početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća. Edith Swan (Olivia Colman) jedna je od onih naizgled tipičnih uštogljenih Britanki koja očito nije imala sreće u ljubavi pa i dalje živi sa strogim ocem Edwardom (Timothy Spall) i brižnom majkom Victoriom (Gemma Jones). Kako će ta pisma početi stizati gotovo na svakodnevnoj bazi prijavit će oni sve policiji, a iako neće postojati ni najmanji dokazi, odmah će snage reda uhititi Edithinu susjedu. Rose Gooding (Jessie Buckley) je nakon rata u Englesku imigrirala iz Irske s kćeri, a zaista ima ona pravi kočijaški vokabular. Prilično divlja je to mlada žena koja se ne zamara puno što ljudi misle o njoj, a sve se čini da će autsajderica poput nje biti osuđena po kratom postupku.

No, sva je sreća pa je tu mlada policajka Gladys Moss (Anjana Vasan) kojoj se čini da to baš nije onako kako svi misle, a razvit će se ova farsična komedija snimljena prema navodno stvarnim događajima iz tog razdoblja u posve neočekivanom smjeru. Ta "Poison Pen Lady", kako će tisak prozvati Rose preko noći će postati ozloglašena, a i Edith će postati neočekivani celebrity preko noći. Izazvat će ovaj bizarni slučaj ogromnu medijsku pažnju, posljedično i pažnju javnosti, a film koji je po scenariju Jonnya Sweeta snimila Thea Sharrock zafrkava se na račun licemjernog društva i lažnog moralizma tog vremena.

Jer brzo ćemo shvatiti da se svi sablažnjavaju od prostih i vulgarnih pisama koje stižu Edith, a zapravo gotovo svi se služe gotovo identičnim rječnikom i psovka im je svaka druga riječ na jeziku. Od početka sve to djeluje kao potpuna farsa, a vrlo brzo pada u vodu i ideja da bi "Wicked Little Letters" mogao biti bizarna varijacija whodunit forme jer ćemo otkriti tko je zapravo pošiljatelj. Kako je to vrijeme kada se u Velikoj Britaniji pojavio pokret sufražetkinja koje su se borile za ženska prava i jednakost, tako ima ovaj film i feministički štih. Ali na pomalo bedast i karikaturalan način jer gotovo svi muški likovi (pogotovo policajci) su svedeni tu na karikature, a na kraju će se pokazati da je taj vulgarni rječnik svojstveniji nekom kladioničaru koji ne može ništa pogoditi, zapravo neko oslobađajuće svojstvo za žene kojima je zabranjeno i psovati.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka

share
share