Pogledajte: MGMT - Bubblegum Dog

MGMT (Andrew VanWyngarden i Ben Goldwasser) početkom novembra su zvanično najavili novi album, "Loss of Life", i tom prilikom podelili video za prvi singl, “Mother Nature”. "Loss of Life" bi trebao biti objavljen 23. februara 2024. preko Mom + Pop i to će biti prvi novi album benda u poslednjih šest godina. 

Sada su podelili video za drugi singl, “Bubblegum Dog”, koji je omaž od klasičnih alternativnih muzičkih spotova iz 1990-ih. Julia Vickerman i pisac/reditelj/kovoditelj The Best Show,  Tom Scharpling režirali su video.

Vickerman i Scharpling su zajedno imali ovo da kažu o videu u saopštenju za javnost: „Svi smo videli video za 'Bubblegum Dog' kao priliku za kombiniranje šarmantne, uradi sam, nadrealne, kartonske estetike zanatskih emisija kao što su Yo Gabba Gabba i The Mighty Boosh sa ovim ultra-ozbiljnim grunge video zapisima koje smo odrastali gledajući na MTV-u—sva ta teška, mračna teskoba razbijena o apsurdnu dečju zabavu. Ben i Andrew su sasvim smiješni momci, tako da smo bili uzbuđeni što su se zaista potrudili sa svojom glumom, odajući počast večno raspoloženim rock zvezdama iz sredine 90-ih na koje su se ugledali kada su bili deca. Igrali su se s različitim perikama/kostimima/personama/dlakama na licu i neprestano se dogovarali s novim idejama usput. Bio je to predivan osećaj, jer nam je dao do znanja da se dobro zabavljaju. Za vrhunac videa, dozvolili su nam da im galonima ružičaste sluzi gađamo lica, što smo cenili. Ben je dobio prilično malo u ustima, što je bilo nenamerno... ali je mislio da je smešno, pa nam je onda bilo dopušteno da i mi mislimo da je smešno.”

"Loss of Life" je peti album benda i naslednik je albuma "Little Dark Age" iz 2018. godine.

Ovaj put duo je radio sa producentom Patrickom Wimberlyjem (BeyoncéLil Yachty) i dugogodišnjim saradnikom Daveom Fridmannom (The Flaming LipsSpoon). Kao i sa svim njihovim prethodnim albumima, Fridmann je miksao "Loss of Life". Tu je i dodatni produkcijski rad na albumu koji su uradili Daniel Lopatin (aka Oneohtrix Point Never), Brian Burton (aka Danger Mouse) i James RichardsonMiles A. Robinson je također bio pridruženi producent i inženjer na albumu.

MGMT su izjavili o albumu: „Samo šalu na stranu (nikad!), veoma smo ponosni na ovaj album i na činjenicu da je to bio relativno bezbolan porođaj nakon dugog perioda gestacije, i sretni smo što puštamo ovu bebu u svet sa Mama+Pop. Muzički gledano, mi radimo na oko 20% odraslih savremenika i ne više od ovoga, molim vas.”

Scenarista/reditelj/kovoditelj najbolje emisije Tom Scharpling  napisao je esej o "Loss of Life" i rekao je: „Jednostavno rečeno, momci su to ponovo uradili! Sada su pet za pet, što vas zadnji put kad sam proverio dovodi u gotovo bilo koju Kuću slavnih. Ova ploča projicira auru neosporne topline u celosti, album prepun ugodnog samopouzdanja. Ima epskih numera i intimnih portreta, malo glamuroznosti ovde, malo psiho-folka tamo. To je komadić magije koji se savršeno uklapa u opus MGMT-a dok još jednom proširuje granice.”

Omot albuma je slika Johna Baldessarija iz 2006. Noses & Ears, Etc. (Part Two): Two (Flesh) Faces with (Blue) Ears and Noses, Two (Flesh) Hands, and Hobby Horse, 2006