Emma Pollock - In Search of Harperfield [2016]

Emma Pollock
In Search of Harperfield
Chemikal Underground; 2016.
8.5
8

Emma Pollock je na svojim solo albumima nastavila sličnim muzičkim putem na kome je bila sa svojim odličnim bendom The Delgados, jednog od najuticajnijih bendova glasgovske indie scene na prelazu vekova. Do sada je u svojoj solo karijeri objavila tri solo albuma “Watch the Fireworks” (2007), “The Law of Large Numbers” (2010) i ovogodišnji “In Search of Harperfield”.

Ovo je duboko ličan album, što i njegovo ime govori. Harperfield je inače ime prve kuće koje su njeni roditelji kupili kao mladi. Stihovi su njena nostalgična sećanja na detinjstvo ali i izraz njenog bola i suočavanja sa gubitkom majke i bolešću oca. Njen predivan glas vodi nas kroz 11 odličnih pop pesama, kroz osećanje tuge, melanholije i kajanja i sve to oslikano lepim melodijama. Melodijama koje dolaze u različitim muzičkim oblicima i aranžmanima. Ponekad je u pitanju glas i klavir, ili samo gudački kvartet, ali najčešće je  klasična barokna pop forma sa gitarama i gudačkim aranžamnima u čijem stvaranju je Pollock pravi majstor. 

Album otvara “Cannot Keep a Secret” koja elegantno balansira na granici svetla i tame, da bi već sledeća “Don’t Make me Wait” krenula ka melodičnim pop zvuku. “Intermission” je verovatno najličnija pesma na ovom albumu koja zadire u njena najbolnija sećanja, što odlično odražava njen glas okružen samo zvukom gudačkog kvarteta. “Parks and Recreation”, “Vacant Skies” i “In the Company of the Damned” su odlične pop pesme, u kojima se može prepoznati njen muzički doprinos najboljim pesmama koje su imali The Delgados.

Iz meni nepoznatog razloga The Delgados su tokom svoje karijere  bili veoma nepravedno podcenjen bend, što nikako nije odgovaralo kvalitetu njihovih albuma, od kojih se recimo za “The Great Eastern “ može reći da je pravo remek delo. Slično je i sa Emmom Pollock.  Iako ona ima gotovo kultni status među poklonicima ove vrste muzike, i ovaj album će ostati verovatno jedan od onih gotovo skrivenih muzičkih dragulja do kojih morate malo više da kopate da bi ste ih pronašli.  Takav je i ovaj album. Iako je objavljen još u januaru, nekako je tek sada našao put do mene, i odmah postao jedan od meni najboljih albuma ove godine i verovatno najbolji solo album u njenoj karijeri.