Premijerno slušamo dve pesme za novog abuma Boba Dilana koji će se pojaviti u maju. 

Album nedelje potpisuje Ben Vot, najpoznatiji kao polovina benda Everything But the Girl. Njegova nova ploča „Fever Dream“ je idealna za prolećno jutro, dok se posteljina vetri na prozoru. Album je snimio zajedno sa Bernardom Batlerom, a kao gosti se pojavljuju Marisa Nadler i članovi benda Hiss Golden Messenger. 

Od noviteta, u današnjoj epizodi vas čekaju Brajan Ino, njujorški bend Psychic Ills na čijem novom singlu gostuje Houp Sandoval (Mazzy Star), nova pesma Stiva Gana, Lore Gibson, škotskog power pop benda Dropkick (ako volite Teenage Fanclub, obavezno ih potražite), kao i švedski bend Tonbruket kog predvodi basista iz Esbjorn Svenson Trija. 

Tu je još i jedna od meni najdražih pesama Arsena Dedića, savršena za bekstvo iz grada sa dragom osobom. 

Što se tiče rubrike „najlepše pesme svih vremena“, danas ćemo ih čuti čak pet. Jedna otvara emisiju, jedna je zatvara, a između su klasici grupa Velvet Underground, Big Star i Gilian Velč. 

Čućemo još i Džejn Birkin kako obrađuje Toma Vejtsa, kao i verovatno najlepšu obradu klasika grupe Underworld „Born Slippy“. 

Kad smo kod klasika, današnji Gistro evergreen potpisuju Prefab Sprout, a reč je o albumu kog svakog proleća slušam do besvesti. Ova ploča je samo jedan od razloga zašto smatram da su Prefab Sprout jedan od najvećih i najpotcenjenijih pop bendova svih vremena. 

Opet svraćamo do Splita – slušamo jednu setnu i na momente potresnu pesmu grupe Mister No, kao i jednu od dve moje omiljene pesme sa genijalnog albuma „Mono“ kog je 2014. snimio Toma Gracin. 

Najavljujemo dva koncerta, a danas nam društvo prave još REM, Air, Skot Voker i mnogi drugi. 

Iako je proleće lepo samo po sebi, uz dobru muziku može biti samo još lepše. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu. 

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.

Preporuka

share

share