Uvek mi se negde ide. Kada je sunce u oktobru onda posebno. A u tom periodu godine obično imam najviše obaveza i baš nigde ne mogu da mrdnem. I onda puštam muziku i bežim. Aktivno bežim uz svaku cigaru na terasi i to baš sa nekom od pesama iz ovonedeljne Gistro FM Indian Summer epizode.

Novi album grupe „Destroyer“ ne samo da je prvi album nedelje u današnjoj emisiji, već je i jedna od najlepših ploča iz drugog dela godine. Oni su na isto mesto spakovali The Cure gotiku, Serž Gejnzbur estetiku, New Order večeri i jeseni Frenka Sinatre. Kada to pomešamo sa njihovim originalnim izrazom, dobijemo ploču koju ne prestajem da slušam danima. Posebno odlepljujem na stih „Good things come to those who wait forever“. 

Tokom mog života u pop muzici nije objavljeno mnogo lepših i važnijih albuma od REM klasika „Automatic for the People“ koji je početkom meseca proslavio četvrt veka. Danas ga se sećamo uz „Nightswimming“ i „Sidewinder Sleeps Tonite“, a za gudačke aranžmane u obe pesme je zadužem nekadašnji Led Zeppelin basista Džon Pol Džons. Samo REM mogu da budu u ovoliko nadrkanoj fazi u kojoj međusobno ne razgovaraju, a da snime ovakvo remek-delo.

St.Vincent se vratila pločom „Masseduction“ na kojoj je čvrsto rešila da nam se baš svidi. Najbolja je tamo gde se čini da se najmanje trudi. Inače, stih iz naslovne pesme „I can't turn off what turns me on“ govori više od nekih knjiga. Prva pesma koju slušamo ima veze sa Bjork kakvu smo nekad znali, a druga je svemirski electro/slide guitar folk/pop.

Drugi album nedelje potpisuju Australijanci Last Leaves, kog zapravo tri četvrtine čine članovi power pop benda The Lucksmiths. Ako volite Velvet underground, Teenage Fanclub, Big Star ili Pavement, bila bi šteta da propustite njihov debi genijalnog naslova „Other Towns Than Ours“. Najtoplija preporuka.

Od novih albuma slušamo još sjajan francuski elektro džez bend The Kandinsky Effect, konačno je stigao novi Beck, tu je i nemački elektro pop bend Lali Puna sa prvom novom pločom nakon 7 godina, a tu je i drugi singl sa predstojećeg albuma Gregorija Portera „Nat King Cole & Me“.

Što se miholjskog leta kao teme tiče, gotovo je izvesno da je inspiracija za mnoge pesme iz ove epizode nastala tokom nekog oktobarskog sunca, verovatno vrlo slično onom koje viđamo ovih dana. Tu mislim na Četa Bejkera, Dejva Brubeka, Wilco, Vana Morisona, Beat Happening, Ane Brun i još par njih.

Život manje boli uz neke od pesama iz današnje epizode. Provereno. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka