Ako za nekog savremenog džez pijanistu možemo tvrditi da ga je za života definisao jedan solo izveden u mejnstrim produkciji, onda je to legendarni i sa ovog sveta prerano otišli – Keni Kirklend (Kenny Kirkland).

Tokom osamdesetih ostao je čuven kao kamen spoticanja u odnosima između braće Marsalis, odnosno čovek koji je stao uz mlađeg Brenforda, konfrontirajući se sa starijim Vintonom, i njegovim beskompromisnim stavovima u odbrani tradicionalnog džeza. I još gore, obojica su otišli i korak dalje, svirajući i snimajući sa prekookeanskom pop zvezdom Stingom.

Vinton nije mogao protiv mlađeg brata, ali nikada nije preboleo odlazak sjajnog pijaniste, čoveka i umetnika kakav je bio Keni Kirklend.

Pre nekoliko dana navršilo se 20 godina od smrti ovog umetnika. Tamo gde se rodio, tamo ga je i smrt zatekla – u Njujorku 13. novembra 1998. Samo nekoliko dana pre toga prisustvovao je Brenfordovom venčanju. Tempo i stil života koji je vodio dozvolili su njegovom srcu da jedva preskoči 33 godine života.

Uprkos toj činjenici, opus mu je impresivan, naročito na projektima gde nije bio frontmen. Pored najvažnijih albuma sa Stingom u periodu od desetak godina, Kirklend je ostao poznat i po saradnji sa Džonom Skofildom, Arturom Sandovalom, Dizijem, Majklom Brekerom, Keni Geretom, Karlom Blej, Terensom Blančardom, Elvinom Džounsom...

Preporuka

share

share