Ta divna reč skanjeranje...Kada si klinac zvuči ti čudno i smešno, a odrastajući uz nju počinješ da je doživljavaš svojom. Kad si kao odrastao, zavoliš je. Iako ona u osnovi znači neodlučnost, celog života je koristim u kontekstu odlaganja nečeg što mora da se uradi, a što može da sačeka još pet minuta. To ne znači da imam problem sa izvornim značenjem reči, dapače - neodlučnost stvara neke od najvažnijih trenutaka u životu. No, današnja epizoda je posvećena tim "ukradenim" minutima tokom kojih sviraju neke od najlepših pesama. Da biste bili skanjeralo nije neophodno da spavate do podne, da se dva sata nakanjujete da odete do prodavnice ili da čitate umesto da pišete. Dovoljno je da znate da uživate u tim ukradenim minutima i već ste na dobrom putu da se potpuno prepustite muzici koju slušamo u ovonedeljnoj Gistro FM epizodi.

Što se skanjeranja tiče, njime se danas uglavnom bave Nina Simone, The Beatles, The Beach Boys, Barzin, Brajan Feri, a ni The Pearlfishers nisu nevini. To što uz njihove pesme idu sve vrste nemoranja, ne znači da isto ne važi za neke druge koje danas slušamo.

Tri albuma nedelje: svemirski pop/folk/soul na trećoj ploči njujorškoj benda Big Thief, angažovani i pretežno akustični folk rok na novoj Felice Brothers ploči (sa sve singalong refrenom "I'm saving up my money / To be the president"), i novo The Dream Syndicate izdanje na kom repetativna gitarska buka hiponotiše.

Nedavno su se navršile tri decenije od, sad već, legendarnog debija za Stone Roses. Oni su tu pomešali staro i novo, napravivši ploču koju obožavaju najrazličitiji ljudi. Ovde ne postoji nijedna prosečna pesma. Iako su Stone Roses posle ovoga još nešto snimali, za njih bi se komotno onaj "one hit wonder" slogan mogao preformulisati u "one album wonder". Na toj drugoj ploči je bilo nekoliko odličnih pesama, ali kao celina ne može da primiriše prvom albumu. Klasik i današnji Gistro evergreen.

Predstavljamo novi svemirsko-bluzerski album za Australijance King Gizzard & The Lizard Wizard, novi roots, i već sad klasik za Rianon Gidins, te aktuelni singl za Calexico & Iron and Wine.

Podsećamo se zašto je Nik Geri jedna od najvećih skrivanih tajni akustičnog pop i folka u prošlom veku, te kakve on tačno ima veze sa Leonardom Koenom. A podsećamo se i da svira u Beogradu 20. maja, a dan kasnije u Novom Sadu (u Zagrebu je 15.5). Valjda to što iz Amerike najavljujem koncert u Srbiji na kom neću biti, dovoljno govori koliko sam lud za onim što radi Geri.

U ćošku u kom predstavljam muzičare iz Ostina, ove nedelje se družimo sa Kimom Simpsonom. Kimov novi album "The Comets Swish Their Tails " je kao stvoren za sporo nedeljno popodne u kom se ne mora ništa. Najtoplija preporuka.

Slušamo još odličnu novu pesmu za heroje moje mladosti Sebadoh, novi chamber pop album Džona Sautvorta, kao najavu novog album za Flying Lotus u vidu prvog singla na kom gostuje Anderson Paak.

Danas još skanjeraju i Tindersticks, Destroyer, Yola, Can, Gilijan Velč, Džoš Rauz i mnogi drugi.

Ako postoji dan kada je skanjeranje svuda legalno onda je to nedelja (premda nije baš da smeta i drugim danima). Još kad je tu muzika koja to opuštanje čini još ležernijim, mislim da postoje dobre šanse da se takva nedelja pamti i posle četvrtka.