Intervju: Branko Radaković, autor filma o grupi koja je prethodila “novom talasu”
Razgovarao: Dejan Dabić

Multimedijalni umetnik Branko Radaković uradio je dokumentarni film o nedovoljno poznatoj beogradskoj grupi “Limunovo drvo” iz koje su potekli: Milan Mladenović, Dušan Kojić-Koja i Ivica Vdović-Vd i koja je, nezasluženo, ostala u senci srpskog i jugoslovenskog rokenrola, iako je bila prethodnica beogradskog “novog talasa”.

“Limunovo drvo” formirali su 1977. godine u Beogradu: Milan Mladenović, Milan-Mikica Stefanović i Dragomir-Gagi Mihailović. Tokom tri godine postojanja, bend nije objavio nijedan zvanični snimak, niti album, ali ostali su snimci sa par koncerata u Beogradu i Novom Sadu, kao i demo snimci. Grupa je tokom tri godine često menjala članove, a veći deo poslednje postave “Limunovog drveta” (Milan Mladenović, Dušan Kojić-Koja i Ivica Vdović-Vd), formirao je kasnije poznati beogradski novotalasni bend “Šarlo akrobata”.

Zašto je do realizacije filma o “važnoj grupi o kojoj se malo zna” (citat Ivana Ivačkovića) došlo tek sada? Jer, iz ovog benda potekli su i Milan Mladenović, i Koja, i Vd, a “Limunovo drvo” izvršilo je važan uticaj na “Šarlo akrobatu”, “EKV”, “Disciplinu kičme”…?
Zato što institucije takva stvar, kao i većina kvalitetnih ideja, ne zanima, iako se u javnosti predstavljaju drugačije. Da se nisam pokrenuo sam i izgurao celu priču do kraja, ne da ne bi bilo tog ”tek sada”, nego bi bilo ”nikada” i ”to nije važno”.

Preporuka