Faith No More su jednom obradili pesmu koja ima stih "easy like Sunday morning". Svet se tih dana činio pitomijim mestom za život, a nedelja je još uvek mirisala samo na posteljinu, pogačice, nerad i seks. U mojim džepovima je tih analognih nedeljnih jutara bilo mnogo više "mogu" od "ne mogu". I zavoleo sam tu obradu tad. Original te pesme mi nikad nije značio. A u onom Patonovom "uuuuh" pre gitarske solaže, smestio se ceo jedan svemir. Nedeljni. Zato ovaj naslov danas.

Nedeljnu atmosferu ove emisije počinje da slika pevač grupe The National Met Berninger, koji samo na njemu svojstven način obrađuje Morphine i Velvet Underground. Tu je "izgubljeni" album Arsena Dedića, na kome je aranžmane radio Krešimir Oblak. Malo šta u ovom "ponedeljkastom" svetu miriše toliko na nedeljno jutro kao ova ploča. Slušamo još fenomenalni prvi singl sa novog Lambchop albuma, Duška Gojkovića kako svira Devojku malu, novi album za Valeri Džun, odnosno Rajlija Vokera, a čućemo i kako Future Islands obrađuju Tinu Tarner. Tu su još makedonski muzičar Vasko Atanasoski (jedini razlog zašto sam ga u emisiji "prekrstio" u Vlatko je što sam idiot), Pol Makartni, Teenage Fanclub, Blejz Foli i svašta još.

Nije potrebno da vreme bude analogno, a mi mali, da bi nedelja bila easy. Kao i sve ostalo na svetu, i taj easy dan je samo u našoj glavi. I kad traži da je pustimo napolje, ne vidim razlog zašto bismo je sputavali. Ja je u ovoj Gistro FM epizodi svakako nisam sprečavao.