Često skrajnut i otpisivan od strane holivudske industrije Piter Bogdanovič će biti zapamćen kao jedan od najznačajnijih autora koji su zasijali tokom sedamdesetih godina (predstavnik tzv. Novog Holivuda) prošlog veka, a dana 6.1.2022. odigrao je svoju Poslednju bioskopsku predstavu.

Od treutka kada je bio angažovan na filmu Rodžera Kormana The Wild Angels, Bogdanovič se našao u dobrom društvu, tako da je svoje poslovne konekcije iskoristio za angažovanjem tada već vremenšnog Boris Karlofa i uključi talentovanog snimatelja Lasla Kovača, kako bi režirao izuzetni triler sa dva paralelna narativa Targets, koji je s pravom stekao kultni status.

Ali, film koji će ga zaista vinuti u rediteljska nebesa biće The Last Picture Show, coming-of-age drama o nihilizmu odrastanja u malim južnjačim naseobinama, delo koje će biti i kritički i komercijalni uspeh, i nažalost autorsko nadahnuće koje Bogdanovič neće ponoviti.

Uslediće screwball komični omaž filmu Bringing Up Baby - What's Up, Doc?, sa Barbrom Strajsend i Rajanom O'Nilom, koji će takođe postići komercijalni uspeh, kao i Paper Moon, još jedno delo koje će ga u ono doba ustoličiti kao jednog od vodećih imena Novog Holivuda, pa su tako krenula i poređenja sa slavnim režisreima kao što su Orson Vels i Hauard Hoks.

Međutim, bez obzira što će u tom periodu sarađivati sa Orsonom Velsom (The Other Side of Wind), dokumentovati intervju sa Džonom Fordom, te drugovati sa Hoksom i Hičkokom, praveći tako omaže slavnim autorima, Bogdanovičeva karijera kreće stranputicom i biće mahom obeležena skandalima, koji su kulminirali ubistvom tadašnje devojke Doroti Straten, ali i finansijskim debaklom filma Nickelodeon, koji će dovesti do dugotrajne stigmatizacije autora u producentskim krugovima. 

Vratiće se Bogdanovič sa pristojnim Saint Jack i They All Laughed, i polovinom osamdesetih sa odličnom melodramom The Mask, kao i gomilom pristojnih i zabavnih filmova u potonjoj fazi karijere, ali njegov rad u poslednjih 30 godina više je u funkciji pomoći mlađim autorima, kako kroz produciranje, savetovanje, tako i kroz epizodno učešće u raznim kvalitetnim projektima mladih reditelja.

Iako mu je opus prilično čist, Bogdanovičeva karijera nosila je brojne kontroverze, međutim, u legendu ide kao neosporno kvalitetan umetnik sa barem jednim masterpisom kinematografije.