Šta je to tačno kvalitetna, „ prava“ književnost može biti neiscrpna tema mnogima, beskrajna rasprava bez pobednika, gde se na kraju sve svodi na subjektivni doživljaj pročitanog. I upravo u tom grmu leži zec: u utisku koji ostaje nakon što se knjiga zaklopi, o onome što je pred nama i dalje živo, što stvara ožiljke. Onome što ne pruža utehu ili daje lažnu nadu, premazuje život tankim slojem ružičaste boje.

Roman „Sestre“, mlade britanske autorke Dejzi Džonson, smelo ćemo nazvati pravom književnošću. Ovo je priča o dubokoj rodbinskoj povezanosti, gubitku sopstva i nesagledivom bolu, nesnađenosti u vihoru traumatičnih životnih iskustava. Poetično, a u isto vreme i realistično, pred nama postepeno oživljava jedna porodična tragedija. I mada roman obiluje metaforama, njihova uloga nije da ulepšavaju ili ublaže sliku bola i patnje, već da jasnije istaknu sve njene konture.

Dve sestre, September i Džulaj, nakon strašne nesreće u školi, sele se sa svojom majkom Šilom u staru, trošnu porodičnu kuću na severnoj obali. Njih dve, iako tinejdžerke, ponašaju se kao mala deca, večito su željne zabave i igara. I dok stalno smišljaju nove igre i istražuju kuću i okolinu, njihova majka je depresijom okovana za krevet, nemoćna da se brine o sebi, a kamoli o njima.

Priču najvećim delom pratimo kroz tok svesti Džulaj. U nizu asocijacija, stvarnost se rastače u snove, a snovi se raspršuju u retkim momentima lucidnosti naratorke, koja, shvatićemo nešto kasnije, leluja kroz prostor i vreme u delirijumu i depresiji, dubljoj nego njene majke. Bukvalno sve oko nje biva personifikovano, oživljeno… Postepeno se pred nama odmotava film, u kratkim rezovima i usko kadriranim scenama, ali veoma intenzivnim, ubedljivo realnim.

September: jedanaest meseci starija sestra, dominantna, manipulativna, sadista. Džulaj: mlađa sestra, submisivna, slaba, potlačena, neodlučna. Ona ne samo da ne može da iznese svoje mišljenje, već nema snage ni da unutar sebe do kraja oblikuje neku misao. Sve je podredila September, bespogovorno je sluša, čak i kada to znači da treba da ugrozi svoje zdravlje i život. Jer September je voli, štiti, ali i u potpunosti kontroliše.

Preporuka