Za dan posle kog ništa neće biti isto nekada je dovoljno samo jutro, doručak, topla kafa i čvrsta volja. Naravno da nije lako imati sve to, ali velike stvari zahtevaju dobro kalibrisane vage. Ništa teže nego pobediti sebe. Ali nije nemoguće, kažem to iz prve ruke. Baš o tome govori pesma po kojoj se zove današnji Gistro FM, a koju je pre više od dve decenije smimio britanski bend Departure Lounge. Svi lajfkoučevi sveta deluju smešno spram nje (doduše, oni su smešni spram bilo koje pesme). Ona je toliko divna da je morala biti naslovna.

Nedavno se pojavio jedan od poslednjih velikih ovogodišnjih albuma. Već desetak dana neprestano slušam peto izdanje za Weyes Blood. Sve te jesenje, plave, i često usamljene sobe, koje mirišu na Carpenters, Kerol King, Rumer ili Cowboy Junkies, znaju o čemu pričam. Teatralnost u savremenoj pop muzici malo kome stoji tako dobro kao Weyes Blood.

Danas slušamo 42. studijski album Nila Janga kog je snimio sa Crazy Horse. Nekoliko pesama odavde su fenomenalne muzički. Naročito petnaestominutna Chevrlolet. Što se tiče stihova, u njima Nil opet pokušava da spase planetu Zemlju. Iako se plašim da je solidno zakasnio, dobra volja se računa.

Od noviteta tu je sjajan treći, poprilično šareni album belgijskog pop benda Warhaus, posthumni solo album pijaniste Esbjorna Svensona, snimljen samo par meseci pre njegove prerane smrti, a tu je i prvi singl sa novog Ladytron albuma koji stiže 2023.

Kada je u pitanju rubrika Gistro evergreen, u njoj slušamo poslednji Hüsker Dü album, odnosno remek-delo grupe Trans Am s početka ovog veka. Slušamo i Frenka Bleka (Pixies), Pola Vesterberga (The Replacements), Kerol King, First Aid Kit, kao i savršenu obradu Bitls klasika Michelle, odsviranu samo na klaviru.

Nekom ova muzika može pomoći za neke velike odluke, dok će većina uz nju ipak samo provesti prijatno, poslednje nedeljno jutro u novembru. Kako god bilo, mislim da vas u današnjoj Gistro FM epizodi čeka neka baš lepa nova muzika.

Preporuka

share

share