Nedelja je udobna fotelja. Milje na njoj nije nužno. Nedelja je vrela kafa koja ima vremena da postane mlaka. Nedelja je raširena knjiga na stomaku. Nedelja je hladna salata od paradajza i krastavca. Nedelja je zujanje formule jedan i zvuk zelenih krošnji dok se njišu. Melodije poznatih šlagera i povrće iz zelenog cegera je nedelja. Pesma Nika Drejka zove se nedelja. Nedelja je dan za nemoranje onih koji moraju prethodnih šest dana. Doduše i onih koji za nju misle da je ponedeljak. Nedelja je dan za mesta koja voliš i za ljude koji te vole. Nedelja je melodija one pesme, stare skoro sto godina, čiji je refren "When you're smiling, the whole world smiles with you". Ovo je dan za one kojima je potrebno vreme da ne rade ništa. A iz tog "ništa" može nastati svašta lepo. Možda baš neke od pesama iz današnje Gistro FM epizode.

Sa novog albuma engleskog trubadura Bila Pričarda slušamo odu privatnom baru iz Sarajeva. Jednu od najlepših pesama koje sam čuo ove godine snimili su Four Tet i gitarista Vilijam Tajler. Dugo nisam proveo lepših deset minuta. U rubrici Gistro evergreen sećamo se klasika Đorđa Marjanovića iz 1962, ali i obeležavamo deceniju klasika grupe Daft Punk. Od noviteta tu su još elektro pop majstori iz Nju Džersija B.C. Camplight, album Dina Ovensa kog je snimio u Tusonu sa članovima grupe Calexico, novi singl za The Saxophones, ali i japanskog veterana Corneliusa. Slušamo još Luisa Armstronga, Frenka Sinatru, Sparklehorse, The Lemon Twigs, Toda Rundgrena, Weyes Blood i mnogo toga još.

Odmarao sam slušajući ovu muziku, odmarao sam pakujući ovu emisiju, te osnovano sumnjam da ćete i vi imati mirnu nedelju dok vam bude svirala u pozadini onog što volite da (ne)radite.

Preporuka

share

“Shobaleader One” je logičan iskorak napred. Ok, možda ne logičan, ali svakako odličan. “Electrac” je drugi album ove skupine; Jenkinson se već ranije pokazao kao izvrstan muzičar, te je ova ekipa, pre svega, domaći zadatak za sve trendi džezere širom našeg nesrećnog grada i još nesrećnije države.
share