Džoni Keš je jednom rekao "Ako ne želiš da kažeš kako se stvarno osećaš, bolje je da ne govoriš ništa". Ovu njegovu izjavu sam uvek vezivao za umetnost. Umetnici koji u svom radu ne govore iskreno o svojim osećanjima, nikada mi nisu bili zanimljivi. Šta je iskreno, a šta ne, to je već individualno. Po meni je svaki muzičar kog slušamo u današnjoj Gistro FM epizodi iskren, a njihov predvodnik je svakako Džoni Keš, čiju dvadesetogodišnjicu smrti smo obeležili prošle nedelje. Zbog toga se današnja emisija zove baš ovako kako se zove.

Mnogo mi nedostaje Mark Linkus iz grupe Sparklehorse. Od 13 godina koliko već nije tu, nije prošla nijedna a da nisam imao višenedeljno bekstvo u njegovu muziku. Zbog toga mi je novi Sparklehorse album, onaj kog je Mark završavao u trenutku smrti, a koji se pojavio pre neki dan, ubedljivo najlepši muzički poklon ove godine. I zvuči kao da je Mark tu sa nama i upravo je objavio peti Sparklehorse album. Ne prestajem da ga slušam danima. Prvi album nedelje.

Novo izdanje ima i Džonatan Vilson. Iako nije savršeno baš kao njegovo prethodno i dalje je ispred mnogih drugih koji misle da su posebni. Na pola puta između popa, psihodeličnog roka i elektronike, sve do nekih eksperimentalnih momenata. Nekoliko pesama sa ove ploče su fenomenalne. Slušamo dve baš takve.

Drugi album nedelje je soul debi momka iz Vašingtona koji živi u Londonu i ima egzotično ime Džejlen Ngonda. Dugo nisam čuo toplije i lepše aranžirano vintage soul izdanje. Ako volite philly soul s kraja šezdesetih ili Marvina Geja s početka sedamdesetih, ovo se ne propušta.

Ko se uželeo dobrog džeza, za njega je tu novi album Metjua Halsola. Njegova muzika odmara svaku ćeliju u telu. Za moj ukus, uz Kamasija Vašintona, upravo je Metju najvažnije ime u svetu džeza koje se pojavilo u ovom veku.

Od noviteta tu je još nova pesma za harfistkinju Meri Latimor, novi album Kortni Barnet, novo/staro izdanje za Folk Implosion, a danas slušamo i Slowdive, Lisindu Vilijams, The Temptations, Jusufa Latifa, Anhoni and the Johneone i mnoge druge.

Nedelje su lepše uz muziku ljudi koji govore o svojim osećanjima i to još rade sa stilom.

Preporuka

share