Furiozni "Frankenštajn" najavljuje debi album grupe They Drive by Night

Beogradska grupa They Drive by Night objavljuje video singl "Frankenštajn" i najavljuje izlazak debitantskog albuma "Pomračenje" 8. maja. Pesma je dostupna na svim digitalnim platformama, YouTube-u i bandcamp-u.

They Drive by Night je bend nastao iz muzičkog projekta vizuelnog umetnika Nemanje Nikolića. Sve je počelo minimalističkom interpretacijom stoner roka, da bi zvuk nastavio da se oblikuje eklektičnim pristupom raznim, uglavnom bazično gitarskim, muzičkim žanrovima. Bend karakteriše distorzirani gitarski zvuk, ispod kog se valja mantrični ritam praćen tekstovima koji referišu na filmove, pop kulturu, vizuelnu umetnost i književnost. 

"Rif za Frankenštajna nastao je davno, jednostavno nisam imao tekst, ni engleski ni srpski. Više puta smo na probama svirali tu temu i meni se jako dopalo kako je Pavle (Pavle Popov, bubanj) rešio to lomljenje rifa i sviranje u dva različita takta. Onda mi je Boki (Bojan Nikolić, gitara) nakon nekog vremena poslao svoju proznu pesmu u kojoj su se spominjali i Frankenštajn i pobesneli Maks, naravno pesma je imala potpuno drugačiju formu i sadržaj. Ali se meni se to kombinovanje gotske priče Meri Šeli o čudovištu napravljenom od različitih leševa i distopijske post-apokaliptične jurnjave reditelja Džordža Milera zaista svidelo kao tema za pesmu. U oba slučaja postoji nešto vrlo romantičarsko i tragično u tim junacima iako pripadaju potpuno različitim epohama. I tako je krenulo: Čekam dan i čekam sat da me pukne grom da sam Frankenštajn..." objašnjava Nemanja Nikolić.

Tokom godina, uz Nemanju Nikolića kao frontmena i gitariste, kao stalna postava benda ustalili su se gitarista Bojan Nikolić, Vladimir Milićević na basu, Pavle Popov na bubnjevima i Iva Kuzmanović kao vokal.

Izlazak singla "Frankenštajn" za They Drive by Night znači i početak saradnje sa izdavačkom kućom Pop Depresija, koju pored Pd čine i Kišobran, Zeleni kačket i Anderklas. Kompletan album "Pomračenje", na kojem se nalazi osam pesama, biće dostupan na svim digitalnim platformama u drugoj nedelji maja.

 

Preporuka

share

share