Laibach najavio novi album

Slovenački avangardni bend Laibach najavio je svoj novi album, Wir sind das Volk (ein Musical aus Deutschland), koji bi trebao izaći na etiketi Mute 25. marta, kao deluxe CD i digitalno izdanje, dok dupli vinil sledi 10. juna 2022.

Album objedinjuje muziku iz hvaljene pozorišne produkcije Wir sind das Volk ("Mi smo ljudi"), koja je premijerno izvedena u Hebbel am Ufer (HAU) teatru u Berlinu 8. februara 2020. Izvedene su još dve predstave, pre nego što je produkcija prekinuta zbog pandemije. Laibach je 2021. otvorio Klagenfurtski festival slovenačkom verzijom iste produkcije i izveo još dve rasprodate predstave u ljubljanskom Kinu Šiška. U martu ove godine nastupi će se nastaviti u berlinskom HAU-u, a potvrđeni su i Zagreb, Ljubljana, Hamburg, Maribor, kao i u Kulturna prestonica Evrope - Novi Sad.

Wir sind das Volk baziran je na delima Heinera Müllera (1929-1995), jednog od najznačajnijih dramskih pisaca nemačkog govornog područja nakon Brechta. Laibachovo sopstveno povezivanje sa pozorištem počelo je 1984. godine kada su komponovali muziku za Kvartet Heinera Müllera, predstavu koja je predstavljena u Slovenačkom narodnom pozorištu u Ljubljani. Sljedeće godine upoznali su Müllera u Berlinu, koji im je predložio saradnju. Müller je nastavio koristiti Laibachovu muziku u produkciji, ali do saradnje nikada nije došlo, sve dok šefica Međunarodnog društva Heiner Müller, Anja Quickert, nije predložila posthumni projekat zasnovan na Müllerovim tekstovima.

Laibach objašnjava: "Slijedili smo vlastitu strategiju Heinera Müllera da seče i rearanžira materijal, uzimajući njegove tekstove i stavljajući ih u drugi kontekst, restartujući ga uz muziku, kako bismo uvukli publiku u nju ili je otuđili od nje. Muzika otključava emocije i stoga je odlično manipulativno oruđe i moćno propagandno oružje. I zato kombinacija Heinera Müllera, koji je pozorište video kao političku instituciju, i Laibacha, ne može biti ništa drugo nego mjuzikl."

Omot i unutrašnji omot albuma su Epiphany II: Adoration of the Shepherds (1998, zbirka Muzeja lepih umetnosti u San Franciscu) i Epiphany I: Adoration of the Magi (1996, kolekcija Denver Art Museum) renomiranog austrijsko-irskog umetnika Gottfrieda Helnweina. Preuzete iz njegovog Epiphany serijala, koji sadrži nehe od njegovih najprepoznatljivijih radova, slike odražavaju dve centralne teme njegovog rada: detinjstvo i nacionalsocijalizam.

Laibach je nastao u tadašnjem jugoslovenskom industrijskom gradu Trbovlju. Osnovan godine kada je umro Tito, bend je postao jedan od međunarodno najpriznatijih bendova koji su izašli iz bivših komunističkih zemalja istočne i centralne Evrope, a nedavno je postao jedan od prvih bendova koji su nastupali u Severnoj Koreji. Godine 2019. objavili su "Laibachian" interpretaciju The Sound of Music, osmišljenu tokom njihovog putovanja u Severnu Koreju, a 2020. proslavili četiri decenije sa Laibach Revisited.

Preporuka

share