Mdou Moctar najavio novi album

Nigerski kvartet Mdou Moctar najavili su novi album "Funeral for Justice" i podelili video za naslovnu pesmu. "Funeral for Justice" biće objavljen 3. maja preko Matadora.

"Funeral for Justice" prati album benda "Afrique Victime" iz 2021.

Bend deli ime sa svojim pevačem i gitaristom. U saopštenju za javnost, Moctar kaže da je novi album inspirisan zabrinjavajućom političkom klimom u Nigeru. “Ovaj album je zaista drugačiji za mene. Sada su problemi terorističkog nasilja ozbiljniji u Africi. Kada su SAD i Evropa došli ovamo, rekli su da će nam pomoći, ali ono što vidimo je zaista drugačije. Nikada nam ne pomažu da pronađemo rešenje.”

Producent i basista Mikey Coltun kaže: „Mdou Moctar je snažan antikolonijalni bend otkako sam ja deo njega. Francuska je ušla, sjebala državu, a onda rekla „slobodan si.“ A oni nisu.”

Govoreći o napretku benda, Coltun dodaje: „Ilana je bila ulazni album, rekavši da je ovo sirovi rok bend. A Afrique Victime bio je sažetak te vizije. Sa Funeral for Justice, zaista sam želio da ovo zablista političkom porukom zbog svega što se dešava. Kako je bend postajao sve čvršći i teži uživo, imalo je smisla uhvatiti ovu hitnost i ovu agresiju – to nije bila iznuđena stvar, bilo je vrlo prirodno.”

Funeral for Justice:
1. Funeral for Justice
2. Imouhar
3. Takoba
4. Sousoume
5. Imagerhan
6. Tchinta
7. Djallo #1
8. Oh France
9. Modern Slaves