Pogledajte: Scott William Urquhart & Constant Follower - Watching The Black River Run

Indie folk bend Constant Follower, iz Stirlinga u Škotskoj debitovali su albumom  "Neither Is, Nor Never Was" iz 2021.godine. Sada se vraćaju se albumom "Even Days Dissolve", koji su snimili sa kolegom iz Stirlinga pevačem/kompozitorom i gitaristom, Scottom Williamom Urquhartom.

Za album "Even Days Dissolve", Urquhart i Stephen McAll (frontmen Constant Follower ) crpili su inspiraciju iz vrlo specifičnog izvora. U kasnim tinejdžerskim godinama, McAll je bio žrtva nasilnog napada koji ga je ostavio delimično paralizovanog te nije mogao da svira gitaru. Tokom dugog puta do oporavka, često se vraćao delima škotskog pesnika Normana McCaiga. Iste te pesme služe kao početna tačka za "Even Days Dissolve".

Ali jednako centralno za ploču je Urquhartov virtuozni rad na gitari. Urquhartova gitara služi kao instrumentalno jezgro albuma, koja ubacuje nijanse improvizovanog bluesa i meditativnog folka u atmosferske aranžmane ploče. Spoj McCall-ovih i Urquhartovih stilova čini da se album oseća kao istinski kolaborativni rad, koji je duboko prožet autorskim pečatom svakog od njegovih kreatora.

Constant Follower i Urquhart su već podelili glavni singl ploče, "Waves Crash Here", a sada su podelili još jedan singl, "Watching The Black River Run", prateći video, režirao je Martin J. Pickering.

McAll kaže za pesmu: „Ovo je moja omiljena pesma na albumu. Scott je već napisao deo za gitaru i sećam se da sam jedne noći sedio u studiju s njim. Zasvirao je gitaru i reči su same došle. Za mene je to vrlo jednostavna pesma sa nekoliko reči, ali reči koje su tu imaju veliko značenje. Takođe je bilo zabavno raditi. Pozvao sam Marka Tranmera (GNAC/The Montgolfier Brothers) da svira klavir. Njegov prijatelj Tom je bio u poseti. Tom godinama nije svirao gitaru, ali sam ga pozvao da se priključi i vidite šta se dogodilo. Želeo sam da radim sa nizom ženskih vokala na ovoj ploči, ali niko osim Amy Campbell iz Constant Follower-a nije mogao ovoj pesmi dati lepotu koja joj je bila potrebna.”

Martin J. Pickering kaže za video: „Muzika Constant Follower-a uvek me podsjeća na period detinjstva. To je verovatno zato što sam odrastao sa McAllom u Škotskoj i pesme pobuđuju toliko uspomena i nostalgije iz tog vremena. To vreme kada smo McAll, moj mlađi brat i ja bili mali dečaci i naša mašta je vodila našu zabavu. Poslednji video koji smo snimili, pokušali smo uhvatiti samo mali miris onoga kako je bilo biti klinac 80-ih. Na sličan način, ovaj film istražuje maštu male devojčice kada papirnati brodić koji je napravila zauvijek nestane niz potok sa njenom omiljenom lutkom. Zatvara oči i zamišlja da je lutka. Počinje prekrasno putovanje u njenoj mašti. Radnja se odvija u svetu koji zapravo više ne postoji. Starom svetu u kojem su deca radila ovakve stvari.”

"Even Days Dissolve" izlazi 15. aprila.