Juliet, Naked [2018]

Juliet, Naked
Los Angeles Media Fund (LAMF),Rocket Science,Bona Fide Productions
Režija: 
Jesse Peretz
Scenario: 
Evgenia Peretz (screenplay by), Jim Taylor, (screenplay by) & Tamara Jenkins, (screenplay by), Nick Hornby (based on the novel by)
Zemlja proizvodnje: 
UK | USA
Jezik: 
English
6.5
6

Britansko-američka romantična komedija Juliet, Naked, rađena prema motivima istoimene novele Nika Hornbija (Nick Hornby), narativno i stilski najbliža je najuspešnijoj filmizaciji Hornbijevog dela High Fidelity.

Iako su osnovni motivi Hornbijevih dela kao što su roditeljstvo, kriza srednjih godina, akutni problemi u ljubavnim vezama, povezani sa opsesivnošću muških likova nekim skrajnutim kulturološkim ili sociološkim fenomenima nedostojnih zrelog čoveka, omniprisutni u gotovo svakom uratku, Juliet, Naked, uz tim koji predvode autor filma Džesi Perec (Jesse Peretz), poznatiji kao basista alternativnog rok sastava The Lemonheads, i Tamara Dženkins (Tamara Jenkins), autorka filma Private Life, uspeva da verno portretiše sve dileme i transformacije Hornbijevog predloška.

Osnovu drame čini ljubavni dvojac naizgled ne baš sličnih shvatanja i strasti. Dok je Eni (Rose Byrne) simpatična administrativna radnica predodređena da bude domaćica i majka, sa druge strane postavlja se opravdano pitanje šta radi u vezi sa profesorom Dankanom (Chris O'Dowd), koji osim što je opsesivno vezan za glorifikaciju lika i dela davno zaboravljenog američkog folk-rokera, nije preterano zainteresovan za porodicu i decu.

Nakon neobičnog obrta događaja u igru ulazi upravo taj isti zaboravljeni pevač (Ethan Hawke), sa gomilom sopstvenih problema i decom rasutom na sve strane sveta.

Da stvar bude neuobičajenija, umesto Dankana, on kontaktira njegovu ljubu Eni, i oni ulaze u romantičnu vezu, na daljinu.

Bljutav zaplet vadi scenario koji crpi maksimum iz priče, i daje opšti smisao sveopštem besmislu, nažalost u tempu koji je shvatljiv prosečnom konzumetnu ovakvih proizvoda, dodatno trivijalizujući žanr.

Nema se dovoljno vremena da se uživa u pristojnim performansima i koloritu moderne Britanije, jer su autori unapred zamislili kraj koji je pisan za dečije udžbenike, praveći tako sladunjavu kašicu za one mekog srca.

Preporuka