Youth [2015]

Youth [2015]
Indigo Film
Režija: 
Paolo Sorrentino
Scenario: 
Paolo Sorrentino
Zemlja proizvodnje: 
Italy | France | Switzerland | UK
Jezik: 
English | Spanish | Swiss German
6.5
6
Jedan od najpopularnijih italijanskih režisera današnjice Paolo Sorrentino, ponovo pravi izlet na englesko govorno područje sa svojom najnovijom dramom Youth. Iako načelno zamišljen kao svojevrstan felinijevski omaž prolaznosti života, Youth je zapravo jedan opušten lendskejp švajcarskih Alpa... i uglavnom, to je to. Ono što je bilo najupečatljivije u Sorentinovim najboljim uradcima, ovde nedostaje. Nedostaju dugi kadrovi, opuštene netaknute sekvence prirode i objekata. Sorentino krene, pa stane. Naprosto, ne da nam da uživamo, često se valjajući u samozadovoljštini mudrijaških dijaloga.
 
Da, imamo velike glumce, bajkovit seting, bogat kolorit prirodne scenografije, a opet, utisak je da nedostaje spontanost iz La Grande Bellezza, ili vrcavost iz Il Divo. Manjkavosti iz manje kvalitetnih Sorentinovih filmova su i ovde prisutne: nervoza, nedoslednost, nepotrebni dramski skokovi i zapleti, tako bolno karakteristični za, recimo, Tarantinov noviji opus. 
 
Poneka epizoda (Jane Fonda) ne uspeva da nadomesti nabrojene manjkavosti. Uostalom, koga briga za alpski gerantološki centar u kome se u istom bazenu valjaju propali režiser, penzionisani dirigent i top model ili mis sveta... kako god. Ni romantike, ni naglašene seksualnosti, ni sete... poneka suza za prošlim vremenima. Svejedno, nedovoljno za režisera tog renomea.
 
Daleko od La Grande Bellezza, Il Divo, a slabije i od Le Conseguenza Dell Amore. Zapravo, Youth upravo korespondira sa još jednim korektnim, ali prosečnim Sorentinovim filmom na engleskom, a to je This Must Be the Place.

Preporuka

share