The Bank Job [2008]

The Bank Job
Mosaic Media Group, Relativity Media, Skyline (Baker St)
Režija: 
Roger Donaldson
Scenario: 
Dick Clement, Ian La Frenais
Zemlja proizvodnje: 
UK | USA | Australia
Jezik: 
English | Latin
6.0
6

Baker Street Bank pljačka je jedna od najčuvenijih u istoriji Engleske i Londona, a uz to praćena zapečaćenim dosijeima i skrivenim podacima, čekala je filmizaciju više od 30 godina. I dočekala je sa polovičnim uspehom.

Film ima zaista sjajne, brutalne, verovatno istinite momente, odličnu razradu, pristojnu dinamiku, nekoliko modernih tehničkih zahvata, odličan kest, međutim, nedostaci idu na dušu šturom Donaldsonu, koji, za početak, koristi previše identičnih indoor lokacija, kao da mu je manjkalo novca u budžetu. Najveća zamerka ide na siromašno sagledavanje i oslikavanje prelepog Londona 70ih.

Nije bilo na odmet da je Donaldson odgledao recimo Blow Up, pre nego što se uhvatio za kameru, ovako nedostaje duh Londona, pa radnja može biti smeštena i u LA, i u SF, i u NY, bilo kuda, pa još u bilo koje vremensko razdoblje.

Scenaristički propusti su posebna stvar. Tako recimo na Rotten Tomatoes, Trinidađani vele da izvesni Michael X, umesto njihovim jezikom, govori čisto Jamajčanskim akcentom, a pri tom vojna hunta nije vladala tamo 70ih... plus relativno ulepšan kraj za bioskopski budžet i lepe snove gledaoca.

Simpatičan akcijaš sa ne preterano memorabilnom budućnošću.

Preporuka

share