An Honest Liar [2014]

An Honest Liar
Left Turn Films, Pure Mutt Productions, BBC Storyville
Režija: 
Tyler Measom, Justin Weinstein
Scenario: 
Tyler Measom, Greg O'Toole
Zemlja proizvodnje: 
USA | Spain | Italy | Canada
Jezik: 
English
7.5
7

Još jedan interesantan i istinski vredan dokumentarni film pojavio se prethodne godine. Priča o Džejmsu Rendiju, čuvenom američkom mađioničaru je samo naizgled jedan u nizu biografskih dokumenata narativno neinventivnog sadržaja.

Zapravo autori ovog filma Misom (Tyler Measom) i Vajnstin (Justin Weinstein) nude nam jednu krajnje otvorenu i transparentnu kritiku američkog društva, sagledavajući fabulu kroz prizmu lanca organizovanih prevara koje se tokom dekada prezentuju direktno putem medija.

I, a što više nikog ne iznenađuje, prolaze nekažnjeno i sistemski neiskorenjeno. Čak šta više, razni sitni i krupni prevaranti pronalaze načine da mimoiđu zakone, i nastave sa besramnom eksploatacijom slabih i bolesnih.

Tu se priča o Rendiju, kao etički i moralno ispravnom čoveku, savršeno uklapa. U jednom trenutku ovaj iskreni zaljubljenik u zabavu i magiju, kao svoj primarni zadatak postavlja zaskrinkavanje ljudi koji na ovaj ili onaj način prevarom dolaze do novca.

Međutim, iako je Rendi javno i nedvosmisleno dokazivao, i iznova i iznova raskrinkavao lažne mesije, paranormalne fenomene i telekinetičke zabušante i zamlate, javnost nekako nije bila ubeđena u njegove altruističke namere.

Čak je zbog svojih stavova bio napadan i osuđivan od strane konzervativaca i verskih fundamentalista. Ipak, njegova borba i dalje traje, i to je nešto na čemu ovaj film poentira.

Njegovi stavovi, skepticizam i vera u vedriju budućnost, prilčno su impresivni za jednog osamdesetosmogodišnjaka.

Zamerka autorima filma ide u smeru neveštog tvista, i ne baš do kraja razjašnjenih Rendijevih seksualnih opredeljenja, što u krajnjoj instanci ne menja značajno pozitivan utisak o samom dokumentarcu.

Preporuka

share

share