Certified Copy [2010]

Copie conforme
MK2 Productions, BiBi Film, Abbas Kiarostami Productions
Režija: 
Abbas Kiarostami
Scenario: 
Caroline Eliacheff (collaborator on screenplay), Abbas Kiarostami
Zemlja proizvodnje: 
France | Italy | Belgium | Iran
Jezik: 
French | English | Italian
10
10

Certified Copy je jedan od poslednjih filmova iranskog sineaste Abasa Kjarostamija, i ujedno predstavlja potvrdu teze da sa godinama dolazi iskustvo, koje sa sobom nosi vrednosti tako potrebne filmu kao najvišoj i najkompleksnijoj umetničkoj formi.

Susret dvoje ljudi na početku filma, u okviru promocije književnog dela, pretvoriće se u jednu od najlepših filmskih slikovnica dvadesetprvog veka.

Kjarostami nas sasvim lagano uvlači u priču o paru za koji do kraja filma nećemo sa sigurnošću utvrditi da li su u vezi, da li su bili u vezi, ili se samo poigravaju i glume dve duše pod nebeskom svodom.

Minuciozno odabarane koloritno očaravajuće lokacije kreiraju neodoljivo romantičan ambijent, i pružaju savršenu podlogu da Žulijet Binoš zacementira sav svoj talenat u celuloidnu traku. Njena izvedba je praktično na nivou solo performansa, a transformacije opčinjujuće, do te mere da posle nekog vremena gubimo niti šta se zapravo dešava, i zašto njih dvoje sve to rade, koji su im motivi i pobude?

Lepota Kjarostamijevog filma je upravo u savršenstvu filmske forme i njegovom konstantnom poigravanju sa njom. Apsolutno je nebitan pravac kretanja i smer fabule. Važna je scenografija, važna je teatralna estetika, važan je osmeh, važne su emocije, važan je svaki sekund pokretne slike, a preko stilizacije forme dobijamo i savršenstvo supstance. I tako dobijamo DELO u punom smislu te reči.

Overena kopija je film za gledanje, film za repriziranje, i za večnost velikog Abasa Kjarostamija.